Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Napustil si vanu a zemřel. Z karmy unikal plyn

Autor: Gabriela Peringerová - 
21. listopadu 2011
22:26

Ve smrtelnou past se pro Richarda (42) z brněnských Tuřan změnila malá koupelna. V okamžiku, kdy v karmě nad vanou zhasl plamínek, začal se místností šířit jedovatý oxid uhelnatý. Matka Jaroslava (60) zachránila z vedlejší místnosti přiotráveného psa, synovi bohužel nepomohla.

V sobotu odpoledne uklízel Richard v tuřanském parku větve pokácených kaštanů. Večer si zašel do místní hospody. Po příchodu domů si napustil vanu a usnul v ní. Smrt našel v plynu, který není cítit. Matka, která v neděli ráno běžela s pejskem k veterináři vůbec netušila, že syn leží bez pomoci ve vaně. „Měl ve zvyku lehnout si v noci do vany a nechtěl, abych ho budila. Pejsek strašně naříkal, byl úplně v křečích natažený. Nevěděla jsem, že je všude plyn a že je syn v ohrožení života,“ pláče paní Jaroslava. Malého, dvouletého jorkšíra má nyní u veterináře na kapačkách.

Sousedé ženu, která ztratila nešťastnou náhodou syna litují. „Zůstane v domku úplně sama. Je to neštěstí. Přitom pořád mluví v televizi o tom, že karma je nebezpečná,“ krčila rameny před domem jedna ze sousedek.

Podle jihomoravských hasičů jde letos na podzim o první případ otravou plynem z karmy. „Na vině vždy bývají špatně udržované plynové spotřebiče, lidé také podceňují revizi komínů,“ podotkl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Případ vyšetřuje i policie. „Příčinu úmrtí muže, tedy zda šlo o otravu plynem nebo utopení, definitivně určí až pitva,“ řekla k případu mluvčí policie Andrea Straková.

tryskomys ( 22. listopadu 2011 08:05 )

Do takové vany bych si teda dobrovolně nelehla. A usnout už bych vůbec nemohla, furt bych čekala, co za zvířátko na mě odněkud vykoukne.

bobou ( 22. listopadu 2011 07:46 )

Když se koukám na ty fotky z koupelny, ani se nedivím, že ten člověk zemřel. To v jakém stavu ta karma je a v jaké špíně žili. Nemám slov a to jsem chlap, který si s pořádkem zas až tak hlavu neláme. Tam se neuklízelo snad sto let, natož nějaká revize karmy. A pak jsou bohužel takovéto strašné následky.

welcomet ( 21. listopadu 2011 23:53 )

Soudě podle fotek koupelny ta karma neviděla technika od revoluce. Připojení pračky je taky zajímavě řešený.

lukasj ( 21. listopadu 2011 23:19 )

Karma není nebezpečná. Pokud se udržuje tak jak se má. On stejně nebezpečný může být i plynový kotel. Pokud unikají spaliny do místnosti, je problém buďto v komíně (má procházet revizí, pak se to nestane), nebo v zaneseném výměníku (má se pravidelně čistit, v rámci údržby), nebo v případě "svítiplynu" v zavírání přívudu plynu (ano, to hrozí i "zemního" plynu, jen ta otrava je jiná....). Pokud údržba plynových spotřebičů probíhá jak má, nestane se to (tedy, může, ale je to velice nepravděpodobné.....). Je to jak s autem. Pokud se někdo o auto nestará, koleduje si o průser. Tak jest.

Zobrazit celou diskusi