Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak Kaddáfí skutečně zemřel: Tři verze, o kterých se mluví

Autor: INT, ljš - 
21. října 2011
10:22

Rebelující bojovníci se rozhodli mrtvé tělo svrženého libyjského diktátora vystavit v maserátské mešitě. Proč to udělali? Možná se chtěli pochlubit svou "vítěznou trofejí", pravděpodobně však chtěli zamezit spekulacím, které se kolem Kaddáfího smrti vynořily. Celý svět totiž do poslední chvíle nevěděl, jestli je libyjský tyran skutečně mrtvý. Smrt byla potvrzena, jak k ní došlo, se však stále neví.

Na tom, jak probíhalo dopadení, svrženého libyjského vůdce se shodují téměř všechny dostupné zdroje. Kaddáfí se časně ráno pokoušel v koloně ozbrojených vozidel uniknout z obklíčené Syrty. Několik kilometrů západně od města je však zasáhly střely NATO a diktátor byl nucen spolu se svými strážemi z auta prchnout a schovat se do kanalizační trubky plné odpadků.

Většina médií také cituje jednoho z bojovníků. "Jeden z Kaddáfího strážců vyšel ven s rukama nad hlavou. Když mě však spatřil, začal na mě střílet. Pak mu asi Kaddáfí přikázal, aby přestal, protože začal křičet 'Můj pán je tady! Muammar Kaddáfí je tady a je zraněný!'" vyprávěl. Pak už se jednotlivé zdroje různí.

Video  Dav lynčuje libyjského vůdce Muammara Kaddáfího  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Vykrvácel cestou do nemocnice

Podle jedné z verzí byl Kaddáfí už v době, kdy ho vytáhli, zraněn na noze a ruce. To potvrzuje i fakt, že informace o tom, že měl těžce zraněné nohy a silně krvácel, obletěly svět krátce po té, co byl zadržen. Bojovníci tvrdí, že byl následně naložen na nákladní vůz a transportován do nemocnice. Cestou však vykrvácel.

Byl zabit v přestřelce

Další série výpovědí také vychází z toho, že byl Kaddáfí z odpadního potrubí vytažen živý, i když lehce zraněný. Během transportu do nemocnice se však auto, na kterém ho převáželi, dostalo do přestřelky mezi rebely a přeživšími Kaddáfího bojovníky. Jedna ze střel pak vůdce zasáhla do hlavy a zabila ho.

Video  Kaddáfí  - /Youtube/
Video se připravuje ...

Popravili ho

Jako nejpravděpodobnější se však jeví verze tvrdící, že byl bývalý vůdce Libye rebelujícími bojovníky popraven. Objevily se totiž záběry, na nichž je vidět Kaddáfí ještě živý, i když zakrvácený a zjevně zraněný na nohou. Rebelové ho spoutaného stáhli z náklaďáku a pak ho kamsi vlekli. Svržený diktátor nebyl téměř schopen chůze a ve tváři měl zmučený výraz. Své trýznitele údajně prosil o život a volal: "Co jsem vám kdy udělal?"

Zdroj z okruhu Přechodné národní rady prý agentuře Reuters svěřil, že byl Kaddáfí následně v ulicích Syrty zlynčován a potom zastřelen.

Tomu, že rebelové Kaddáfího tělo nevezli přímo do nemocnice, nasvědčuje i další video z mobilního telefonu, které přinesla televize Al-Džazíra. To zachycuje běsnící dav, který táhne bezvládné Kaddáfího tělo ulicemi města.

vary ( 21. října 2011 14:41 )

Je to hnus. Spojenci ,,pomáhají´´ libijskému lidu ke svobodě. Jak to asi tedˇv Libiji dopadne? Stejně jako v Iráku a terorismus jen pokvete.

hanzohatori ( 21. října 2011 14:22 )

Každému normálnímu člověku musí být z toho, co se v Libyji děje špatně!!! Ostatně i z toho co se děje ve fašisticko korporátní EU a USA.

hanzohatori ( 21. října 2011 14:19 )

Máte naprostou pravdu!

cid2000 ( 21. října 2011 13:36 )

Není rozdílů mezi dřívější monopolní propagandou za komoušů a tou dnešní demokratickou!Je to všechno stejná pakáž!Celých skoro 42 let mu západní státy i náš stát dodával hromadně zbraně atd.To nikomu nesmrdělo a teď najednou, když se jim utrhl z řetězu na něj udělali hon.Všem dodával na západě ropu.jeho rodina studovala v Angli a Rakousku na VIP školách,které ještě dotoval.To jim také nevadilo!Určitě nebyl svatoušek,ale dokázal tu kočovnou horkokrevnou zem relativně udržet na uzdě.Teď tam bude takový bordel, chaoz a vraždění lidí vzájemné pod křídlama demokracie,že se budeme divit ještě.Ale možná o to šlo NATO(ropným korporacím) destabilizovat a roztříštit tuto zem kvůli ropě?Všem je už dnes jasné, že tyto ropné průmyslové korporace tam měli najmuté profesionální žoldnéřské armády atd.Vyvolat povstání a rozvrat v této zemi se jim podařilo.Kaddáfího nechtíc tito žoldnéři alias hodní povstalci z jiných států na videu jen tak náhodou nechtíc bez soudu umlátili a roztříleli na ulici na s.r.a.č.k.u.ve jménu demokracie a mírového humáního pokroku.Clintonová se tomu ještě směje jak mentoška.Už vidím jak ječí na jeho místě.Teď ho nahradí stejní nepředvídatelní bezejmení šmejdové ještě horšího ražení a roparcelují si celá Líbii podle kmenů.Vznikne více politicky nečitelných státečků.O co je naše západní-evropsko americké chování lepší než to jeho-jejich atd.Jsme stejná špína západní jako jejich...jen si hrajeme na svatoušky,chytráčky a přitom jsme schopni lhát v Tv a novinách sami sobě jak za bolševika.Na zvracení z této humanitární mírové osvobozující akce NATO a jiných korporací, kteří určují,kdy a kde se bude válčit a proti komu!Jsme ochotni zahodit pravdu a spravedlnost za ropu a peníze.Jsme bezcharakterní evropcivilizace.Tohle jsou už globálně daleko horší,špičkově propracovanější technologicky,propagandisticky zvládnuté lži předhozené lidem v Evropě a americe než měli amatérští komouši s dalekohledem na kostele sv.Štěpána a bločkem v kapse!Jsme bezcharakterní!

oooo. ( 21. října 2011 12:42 )

kde máš jistotu, že rozkazy byly z jeho úst, podívej se na tu lůzu na obou stranách a možná ti to docvakne, primitivní lidi přemýšlí jak zvířátka jen jeden je ovce a druhej vlk. Tady jde o to, že ti podržručičkové tam pomohli druhé lůze, aby se dostali k barelům co dochází nic víc a nic míň

Zobrazit celou diskusi