Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Libyjští rebelové dobyli jednu z posledních bašt Kaddáfího

Libyjští rebelové získali jednu z posledních bašt Kaddafího
Libyjští rebelové získali jednu z posledních bašt Kaddafího  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
17. října 2011
18:21

Město Baní Valíd, které je jednou z posledních bašt svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, bylo zcela osvobozeno. Rebelové pouštní město začali obléhat před více než měsícem. Do jeho centra pronikli v neděli.

"Město Baní Valíd bylo zcela osvobozeno a nyní se otevřela cesta na východ k Syrtě, na jih k Sabhá a na západ k Tripolisu," řekl podle AFP na severovýchodě Baní Valídu velitel brigády z jiného libyjského města Zlitánu. Nejméně dvacítka žoldáků byla podle něj zajata.

Rebelové podle dřívějšího oznámení dalšího velitele útočili na Baní Valíd ze severu a jihu. Setkali se v centru, nad kterým se jim údajně podařilo převzít kontrolu. V dnešních bojích prý ztratili nejméně dva muže a 16 jich utrpělo zranění.

Podle reportéra AFP bojovníci nového libyjského vedení na oslavu svého postupu stříleli do vzduchu a na několika budovách a mešitách vyvěsili vlajky nového libyjského vedení. Zmocnili se také nemocnice, která po návštěvě pracovníků Červeného kříže začala zase fungovat.

Libyjští povstalci dál čelí odporu na několika místech v Kaddáfího baště Syrtě, kde se odmítají vzdát jeho stoupenci. Síly libyjské Přechodné národní rady (NTC) v neděli pokračovaly v bombardování malé části v centru Syrty, ale pozemním silám se nezdařil další postup. Povstalci bojují o přístavní město již několik týdnů a pomalu tlačí na stoupence Kaddáfího v oblasti, která byla symbolem jeho vlády.

Někteří bojovníci vyjadřují podle agentury Reuters zklamání nad špatně vydávanými rozkazy a špatnou komunikací mezi jednotlivými brigádami.
Přetrvávající boje o Syrtu a další zbývající bašty Kaddáfího zpožďují demokratizační proces v Libyi, neboť vládnoucí NTC podmiňuje jeho začátek dobytím Syrty, napsala AFP.

V Kaddáfího rodišti se nově objevily hlasy kritizující povstalce. Jak napsala Al-Arabíja, obyvatelé povstalecké akce hodnotí jako ničení a odvetu. Podle vyjádření některých přicházejí do Syrty jen rabovat a krást, nikoli osvobozovat.

Z města už uprchly tisíce obyvatel. Dnes se objevila informace o útěku matky a bratra mluvčího Kaddáfího, Músy Ibráhíma. Podle velitele tamních operací utíkali z města s dalšími osobami blízkými Kaddáfího režimu, mezi nimiž však nebyli vysocí činitelé, citovala povstalce AFP. Samotný Kaddáfí je stále na útěku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi