Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Martina (17): Vzpomíná si, co předcházelo pádu z balkonu!

Autor: Helena Lacinová, Kjos - 
11. října 2011
05:00

Střípek události před pádem Martiny (17) z balkonu bytu expřítele Jakuba (19) v Mostě, se dívce nyní vrátil do paměti. Pro kriminalisty, kteří případ vyšetřují jako sebevraždu, možná bezvýznamný detail. Pro dívku, která hledá odpovědi na to, co se 4. července v bytě odehrálo, velký moment.

Martina nevěří, že skočila sama. „Neměla jsem důvod. Nejsem blázen,“ přemítala nahlas dívka po pádu upoutaná na invalidní vozík. Šok jí ale vymazal vzpomínky na ten večer. Nyní jí z ničeho nic naskočil malý detail. Psychiatrička Džamila Stehlíková ji dává velkou naději, že se rozpomene na celou událost. „Vybavila jsem si, že když jsem byla u Kuby, někdo zazvonil. Byla to Lucie. Sjel pro ni dolů a řekl, že s ní musí ještě něco probrat,“ řekla Martina a dodala, že normálně návštěvy pouštěl bzučákem. Dál, že si nic z dramatické noci už nevybavila.

„Jde o retrográdní amnézii (pozn.: ztrátu, výpadek paměti), která je běžná zvláště po otřesu mozku. Může ji způsobit i psychický stav, když zážitek je tak otřesný, že ho mozek vytěsní. Pokud si ovšem již vzpomněla na malou část, je velká naděje, že si vzpomene na vše. Je to způsobeno tím, jak mozek po události postupně regeneruje,“ řekla psychiatrička Džamila Stehlíková. Martina má podle lékařů i velkou šanci, že po rehabilitaci bude zase chodit.

Záhadou však zůstává, co se stalo 4. července v bytě mladého muže Jakuba. Tam pozval Martinu, aby s ní probral rozchod. Ona se s ním rozešla, protože k ní byl násilnický. Ten v kritický večer pozval do bytu i společnou známou Lucii (19), která pro změnu Martině vyčítala, že byla na rande s klukem, na kterého si ona sama pomýšlela. Oba mladí lidé, Jakub i Lucie, popírají, že by měli na pokusu sebevraždy Martiny podíl. Její matka však nevěří v objektivnost vyšetřování s ohledem na to, že sokyně její dcery je dcerou policisty a ti podle ní nadělali v počátku případu hodně zásadních chyb. Proto se obrátila se na Blesk, který vlastním pátráním zjistil rozdíly ve výpovědích aktérů a svědků. Případ bude Blesk dál sledovat.