Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministerstvo varuje: Tento bryndák je nebezpečný

Tento bryndák je škodlivý pro zdraví dětí
Tento bryndák je škodlivý pro zdraví dětí  (Autor: čtk)
Autor: ČTK, bali - 
6. října 2011
17:43

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování, před zdraví ohrožujícím bryndákem s nápisem „SUPER Star“. ČTK o tom informoval mluvčí resortu Vlastimil Sršeň. V bryndáku je obsaženo vysoké množství ftalátů, které působí negativně na funkčnost ledvin a jater, dále zvyšují riziko vzniku alergií a astmatu. Distributorem zboží je Prodejní sklad ve Vsetíně, výrobce v dokumentaci ke zboží uveden není, ale zemí původu je Čína.

Podle vyhlášky o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti do tří let je nejvyšší přípustné množství esterů ftalátových kyselin 0,1 procent hmotnosti výrobku. Ve vinylové fólii na bryndáku ale tvořily ftaláty 31 procent hmotnosti. Podle ministerstva by mohly při vkládání do úst a olizování přecházet tyto nebezpečné látky do těla dítěte.

Přední strana bryndáku je textilní bílá s dětskými motivy, například srdíčky a hvězdičkami, a červeným nápisem "SUPER Star". Zadní stranu tvoří bílá fólie z vinylu a bryndák je olemován růžovou látkou. Na látkové etiketě, která je k výrobku připevněná, jsou nápisy "Marketed by Wall-Mart Stores, Inc" a "Exclusive of Decorations".

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi