Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zatmění na Blesk.cz: Měsíc požírá Slunce!

Autor: Kateřina Kycltová, Krvs, Lenka Chvostová - 
4. ledna 2011
09:50

Od rána od osmé hodiny můžete pozorovat zatmění Slunce. Sice jen částečné, přesto jde o úchvatnou podívanou. Ze žlutého míče totiž zbyl jen útlý proužek připomínající ústa při úsměvu. Nezapomeňte si však chránit oči. A pozor! Obyčejné sluneční brýle nestačí!

Nebeské představení začalo krátce po osmé. Měsíc začal překrývat naši největší hvězdu – Slunce. Maximální fáze zatmění pak nastala v půl desáté dopoledne. Úchvatné představení skončí hodinu před polednem. Plný stín Měsíce však tentokrát Zemi mine. Na další velké zatmění si budeme muset počkat až do roku 2026, na úplné ještě déle. To přijde v roce 2135.

Nezapomeňte si chránit zrak

Pozorovat nádherný přírodní úkaz můžete i pouhým okem. Samozřejmě jen v místech, kde není nebe zastíněné mraky. Nejlepší výhled budou mít podle astronomů lidé na jižní Moravě. Sledovat zatmění je však možné například i v Praze, kde je dnes polojano. Otevřené jsou i všechny hvězdárny.

V žádném případě však úkaz nepozorujte bez ochranných pomůcek.Přímý pohled do Slunce totiž přináší vysoké riziko trvalého poškození zraku. Tmavé sluneční brýle nestačí! Ideální je například sklo ze svářečských brýlí nebo jakékoliv CD či DVD.

Hvězdárny nabízí doprovodný program

„K zatmění Slunce dochází tehdy, když je Měsíc v novu a jeho oběžná dráha se v jednom bodě protne s oběžnou dráhou Země,“ popsal úkaz astronom Pavel Koten z České astronomické společnosti. K částečnému zatmění Slunce dochází dvakrát až třikrát za rok. K tomu úplnému pak opravdu jen ojediněle, na tomtéž místě i jednou za 360 let.

Zatmění slunce Zatmění slunce | Blesk.cz

Ze zářící koule dnes zbude pouhých dvacet procent. „I to je však dost. Nemusíme se proto bát, že by se nějak zhoršila viditelnost,“ uvedl Koten. V metropoli budete moct nevšední úkaz pozorovat hned na několika místech. Asi nejlepší bude vyrazit na Petřín, kde ve Štefánikově hvězdárně připravují speciální program. Velmi dobrý výhled ale slibuje i ďáblická observatoř.

Nepřekazí to špatné počasí?

„Od nadmořské výšky 400 m nad mořem v západní polovině území bude zatmění velmi dobře pozorovatelné, v nížinách mohou podívanou překazit mlhy,“ předpověděla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. Nejlepší počasí pro pozorování meteorologové předpovídají na jižní Moravě, Vysočině a na Šumavě.

Podle astronomů je dnešní zatmění na naše poměry neobvyklé. Tak hodně jako dnes se nám Slunce schová možná až v roce 2026. Na to další, sice opět jen částečné, se ale můžeme těšit už 20. března 2015.

Zatmění slunce Zatmění slunce | Blesk.cz

Pravidla při pozorování zatmění

* Nikdy se nedívat přímo do slunce bez ochrany zraku

* Oko si musíme chránit vhodnými pomůckami, jako je například svářečský filtr, několik vrstev vyvolaného černobílého negativního filmu

* Nepoužívat nevhodné pomůcky jako jsou sluneční brýle, začouzené sklíčko, negativní barevný film nebo fotografický filtr

* Nikdy se nedívejte na Slunce dalekohledem bez slunečního filtru

* Chránit fólií je potřeba i objektivy fotoaparátů a videokamer, aby nedošlo k propálení závěrky či poškození čipu. Tuto speciální fólii umísťujeme vždy před objektiv, nikdy mezi oko a okulár

Jak se stane, že Slunce zmizí?

K zatmění Slunce může dojít ve chvíli, kdy se Měsíc nachází mezi Sluncem a Zemí. Všichni tři jsou na jedné přímce a Měsíc se pak nachází v rovině dráhy Země. Dráha Měsíce je totiž vůči dráze Země skloněna, což je důvodem, proč k zatmění Slunce dochází jen v některých vzácných okamžicích a ne vždy, když je Měsíc v novu. Na Zemi je zatmění pozorovatelné pouze v místech, kam dopadá měsíční stín.

Čas vrcholu zatmění v krajských městech

Plzeň 9:22
Karlovy Vary 9:22
České Budějovice 9:22
Praha 9:24
Ústí nad Labem 9:24
Jihlava 9:25
Brno 9:26
Pardubice 9:26
Hradec Králové 9:26
Liberec 9:26
Zlín 9:27
Olomouc 9:27
Ostrava 9:29

fufnik ( 4. ledna 2011 12:25 )

hm...tak to je zajímavé, ale tady u nás,(Kolín), to bylo taky takhle- jak je na obrázku...

jity ( 4. ledna 2011 12:00 )

Neviděli jsme vůbec nic, je od rána mlha. Jinak to zatmění, o kterém píše waserman je bohužel pravda.

popocatepetl ( 4. ledna 2011 08:55 )

Špatný obrázek, vykousnutí je z druhé strany. Ale je to pěkné.

waserman ( 4. ledna 2011 07:54 )

Rozdíl jsem však našel. Slunce vykoukne a bude svítit, kdežto zatmění mozků bude pokračovat i nadále.

waserman ( 4. ledna 2011 07:40 )

Je to jistě zajímavý úkaz, ale mám pocit, že tady zatmění lidských mozků funguje již od roku 1989, tak nevím v čem je rozdíl.

Zobrazit celou diskusi