Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Chaos na letištích: Ruzyně ruší lety

Letecká doprava kolabuje. Sníh zasypal ranveje. Letadla stojí. Ilustrační foto
Letecká doprava kolabuje. Sníh zasypal ranveje. Letadla stojí. Ilustrační foto  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: ČTK, ap - 
19. prosince 2010
11:05

Přívaly sněhy v noci na dnešek a dnes ráno stále komplikovaly leteckou dopravu především v Německu, Británii a Francii. Ve Frankfurtu nad Mohanem už bylo zrušeno přes 300 dnešních letů. Letiště v Praze Ruzyni zatím postupně hlásí zrušení všech leteckých spojení s londýnským Heathrow a frankfurtským letištěm a zpoždění příletů z Paříže.

Nejkritičtější  situace panuje na pařížském letišti Charlese de Gaulla. Celkem 5200 pasažérů zde muselo přerušit svou cestu, protože se odtud nemohli dostat na odříznutá letiště. Někteří spali na letišti, kde dostali matrace, jiní vzali zavděk tělocvičnami nebo zvláštní soupravou rychlovlaku Eurostar.

Problémy v celé Evropě

Problémy hlásí také nizozemská a italská letiště. Na frankfurtském letišti bylo podle DPA už v noci jasné, že se dnes zruší nejméně 302 z 1317 plánovaných letů.

Týká se to 146 odletů a 156 příletů, konkretizoval mluvčí letiště. V sobotu bylo ve Frankfurtu, kde je otevřena jen jedna ranvej, zrušeno celkem 272 letů.

Londýnské  letiště Heathrow by dnes mohlo být znovu otevřeno pro některé odlety dálkových spojů, ale letištní operátor BAA zatím neoznámil od kdy. Na letišti uvízly od začátku víkendu tisíce cestujících.

Nepočítá se zde dnes podle BBC s žádnými přílety. Zlepšení situace se na Heathrow podle BBC očekává nejdříve v pondělí. Narušeny jsou pravidelné spoje i na dalším londýnském letišti Gatwick. Jen o něco menší problémy má londýnské letiště Luton.

Shelby16 ( 19. prosince 2010 13:06 )

Musela bych tvrdě šetřit aspoň 5 let, abych měla na 1 letenku, potom to letadlo ještě se mnou spadne a kdo mi vrátí peníze, kdych to náhodou přežila ?!

Shelby16 ( 19. prosince 2010 13:03 )

Já z platu prodavačky, jsem ráda že nechcípnu hlady a že zaplatím složenky, na letenku nenašetřím, ani za celý rok

husqarnowicz ( 19. prosince 2010 11:42 )

že i v Německu a Anglii mají pěkný podzim stejně jako u nás.

Zobrazit celou diskusi