Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Panika v Evropě: Mráz zabíjí, sníh zavírá letiště

Autor: ČTK, mivr - 
1. prosince 2010
19:15

Mrazy, které na Evropu útočí ze všech stran, už mají na kontě několik umrzlých osob. Například v Polsku zemřelo v noci na středu osm mužů. A ukrutná zima způsobuje i dopravní kalamity. Silnice kloužou a letiště se zavírají. Nikdo neví, jak dlouho tento zmatek bude ještě trvat.

V Polsku, kde bylo v noci naměřeno až neuvěřitelných minus šestadvacet stupňů Celsia, v noci na středu umrzlo osm mužů po požití alkoholu, dvě oběti má i Rakousko. V České republice zima zatím vzala život třem lidem.

Lety se ruší

Přívaly sněhu a teploty pod nulou si vynutily uzavření čtyř evropských letišť včetně londýnského Gatwicku, jednoho z největších ve Velké Británii. Provoz ve středu stál i na letištích v Edinburghu, Lyonu a Ženevě.

Ranwaye v Gatwicku mají zůstat uzavřeny nejméně do čtvrtečních sedmi hodin ráno a jen ve středu by mělo být zrušeno kolem šesti set odletů. Ženevské letiště, druhé největší ve Švýcarsku, bylo uzavřeno už v úterý večer znovuotevření se zatím neplánuje.

Několik letů bylo zrušeno také na menším londýnském letišti City. S velkým zpožděním se létá i z Berlína-Tegelu a z letišť na severu Španělska. Kvůli větru byla ráno dočasně uzavřena jedna ze vzletových drah ve Frankfurtu nad Mohanem, zrušeno bylo zhruba šedesát letů, což byly hlavně dozvuky předchozích dní, kdy byly zrušeny stovky letů.

Na zmíněných letištích se personál horečně snaží zbavit sněhu z ranwayí, ale protivné bílé vločky stále padají. A ani předpovědi počasí příznivé nejsou. Například švýcarská meteorologická agentura Météosuisse hlásila další sněhové srážky, které přinese brázda nízkého tlaku, která má střed nad západní Evropou a posouvá se pomalu na východ.

Na pražském letišti Ruzyně ve středu letecké společnosti zatím zrušily čtyři lety, důvodem byla omezení na cílových evropských letištích ve Vídni, Frankfurtu nad Mohanem, Londýně a Ženevě. "V Praze zatím sněžení provoz bezprostředně neomezuje, dochází pouze k menším zpožděním kvůli nutnosti odmrazování letadel," uvedla mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová. Nevyloučila ale, že kvůli situaci v Evropě se budou rušit další lety. Počasí tak možná zkomplikuje vaše naplánované cesty za teplem.

Jak jsou na tom naši sousedi?

V celém Německu jezdí kvůli sněhu a mrazu vlaky se zpožděním a někdy musí být i úplně zrušeny. Vydatně sněží také v sousedním Rakousku. Vídeňské letiště zatím funguje, některé lety mají ale zpoždění. Na důležitém vídeňském obchvatu uvízly kamiony, tak musela být doprava odkloněna.

Husté sněžení zkomplikovalo dopravu také na západním a středním Slovensku. Na několika místech zablokovaly provoz havarované kamiony, se zdržením kvůli nehodě museli motoristé počítat na dálnici D1 při vjezdu do Bratislavy. Havarovaný kamion komplikoval dopravu také na jednom z hlavních tahů v hlavním městě. Pro nepříznivé počasí byl zcela uzavřen horský průsmyk Donovaly, průsmyk Zbojská byl uzavřen pro nákladní dopravu.

Polsko zahájilo speciální ochranný systém pro bezdomovce. V ulicích polského Krakova se lidé bez přístřeší mohou od úterního večera zahřát u železných košů s doutnajícím koksem, které budou k dispozici, dokud nepřijde oteplení. Po Lodži jezdí autobus, do kterého se lidé bez domova mohou přijít ohřát, dostanou v něm teplé jídlo, nápoje a oblečení.

V Rakousku stále sněží a má to tak být i v nejbližších dnech. V noci na středu tam zemřel děvětašedesátiletý muž, který šel údajně ze hřbitova, uklouzl, upadl na hlavu a na následky pádu na tvrdý led zemřel. Rakousko hlásí ještě druhou oběť, podrobnosti nejsou zatím známy.

kacota ( 1. prosince 2010 21:57 )

gogo ( 1. prosince 2010 21:00 )

Ano, tak tomu kdysi bývalo. Dnešní mladí muži, nosící na hlavách kohouty a v uších sluchátka, by asi nevěřili... Ve všech předchozích desetiletích včetně první republiky tímto křestem ohně prošli všichni. Dnes se ministr obrany holedbá tím, jak za socializmu měl modrou knížku...

sharkfish ( 1. prosince 2010 20:55 )

obilí zlátne.... až na ten sníh, bárto!... to je pravda, bude se těžko sklízet

sharkfish ( 1. prosince 2010 20:54 )

vidiš, možná kdybyste ty výdobytky nebránili tak usilovně, mohly ty fronty zmizet dřív

gogo ( 1. prosince 2010 20:11 )

Pan Lada a jeho vrstevníci by nevěřili svým očím z čeho jejich prapravnuci dnes dokáží šílet....

Zobrazit celou diskusi