Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Poplach ve škole: Žák si přinesl ruční granát!

ilustrační foto
 (Autor: Archív)
Autor: ČTK, jaj - 
24. listopadu 2010
12:41

Kde to jsme? Žáci si do školy nosí zbraně. Ve Vysokém Mýtě si čtrnáctiletý kluk přinesl ruční granát. Před ostatními se s ním chlubil a pak ho předal učitelce. Ředitel školy je šokovaný, s ničím podobným se ještě nesetkal. Policie s mladíkem nic nezmůže.

Problémový žák jedné základní školy ve Vysokém Mýtě ve středu donesl do školy ruční granát. Naštěstí byl nefunkční, ale škola byla přesto preventivně evakuována. Pyrotechnik si neškodný granát odvezl k expertíze, celý zásah trval hodinu. Potvrdila to policejní mluvčí Iveta Lehká.

Na školním dvoře v mrazu čekalo zhruba 240 dětí, do tříd se vrátily až po desáté hodině. Policie vzhledem k věku žáka případ odloží, nahlásí jej ale sociálně-právnímu odboru. "Za jednadvacet let, co jsem ve funkci, se tu podobný případ nestal. Teď zpytuji svědomí, kde jsme udělali chybu," řekl ředitel školy Miroslav Miška.

S žákem jsou stále problémy

Žák chodí teprve do sedmé třídy, ale je mu již 14 let, na starosti ho má kurátor. Granát prý vyměnil na vesnici za odznak. S granátem se chlubil před spolužáky a pak jej předal učitelce. "Žák propadl, teď opakuje ročník. Asi dostane snížený stupeň chování, řada vyučujícím s ním neví rady," řekl ředitel.

Granát s označením F1 se vyráběl za druhé světové války. Policie jej odeslala na expertiíu. Policisté běžně základní školy neevakuují, podle mluvčí jde o výjimečný případ.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.44 ( 24. listopadu 2010 17:17 )

Ty si sice děláš srandu, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak se dá říct, že si vlastně napsal pravdu. Ať už ten kluk ten granát skutečně za něco vyměnil nebo ho získal jinak, tak s ním nikoho úmyslně neohrožoval ani nikomu nevyhrožoval. Jenom se s tou novou zajímavou věcí chlubil spolužákům a potom ho předal možná jediné osobě, ke které měl nějaký vztah. Jeho chování sice není normální, ale pravděpodobně se mu nikdy nedostalo normálního vychování a nikdy nepoznal normální život v normální rodině. A já vím moc dobře, jak se mnohdy zachází s problémovými dětmi. Nikdo se vlastně nesnaží jim s jejich problémy pomoct, ale ti za ně odpovědní si je mezi sebou přehazujou jak horkou bramboru, nemají na ně čas a jenom si stěžujou, že s nima nic nesvedou, aniž by se o to skutečně pokusili. No a pak není divu, že se takové dítě nechová úplně normálně.

palko1961 ( 24. listopadu 2010 16:01 )

hodny zak si zaslouzi Rad zlateho lva Bratri Masinu.

limak007 ( 24. listopadu 2010 15:31 )

Někdo si nosí do školy svačinu a cvičky, někdo granát. Vždyť je ta svoboda, ne? A granát dokonce řádně předal. Povšimněte si, že jej nehodil! Hoch by měl být vyznamenán!

Zobrazit celou diskusi