Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brno čelí invazi bezdomovců

Ilustrační foto: Do Brna se stahují lidé bez domova
 (Autor: Archív)
Autor: ap - 
7. listopadu 2010
09:45

Počet bezdomovců v Brně se neustále zvyšuje. Oproti loňskému roku jich přežívá na brněnských ulicích až o dvacet procent víc. Do Brna se totiž čím dál tím víc stahují bezdomovci z celého Jihomoravského kraje i blízkého Slovenska. Sociální pracovníci jejich počet odhadují na 1400 a varují, že jejich počet se s blížícími mrazy bude ještě zvyšovat. Hlavním problémem je přitom alkohol.

Brněnská policie čím dál častěji řeší stížnosti občanů na lidi bez domova. Lidé si stěžují zejména na chování těch bezdomovců, kteří pod vlivem alkoholu obtěžují své okolí v centru města a nákupních střediscích. Počet bezdomovců v Brně se navíc s přibývajícím chladem zvyšuje.

V hlavní roli alkohol

Brno vydalo vyhlášku, která zakazuje žebrání na celém území města. Strážníci ji ale příliš nevyužívají. Ve skutečnosti má totiž především sloužit jako jeden z mála nástrojů, který můžou strážníci zasáhnout proti bezdomovcům, kteří pod vlivem alkoholu obtěžují své okolí. Právě alkohol je totiž největším nešvarem.

"Dát na ulici žebrákovi korunu, znamená s velkou pravděpodobností že mu přispějete na levný alkohol nebo tabák," uvedl pro televizi Prima v sobotu pracovník, který má v Brně sociální práci s bezdomovci na starosti.

 

Jak přijít o všechno

Pan K. je jedním z typických příkladů, jak se z kdysi poměrně úspěšného člověka může stát bezdomovec. Měl dům, práci a rodinu. pak nastal zlom. "Chlast, dluhy, ženská se na mě vy...la," shrnul lakonicky důvody jak o všechno přišel. Na ulici skončil jen s igelitkou.

Brněnské noclehárny a denní centra mezitím hlásí, že počet zájemců o jejich služby přibývá. Bezdomovci, kteří využívají služeb denního centra se mohou najíst, umýt a případně dostanou oblečení, které charitě věnovali občané. Noční noclehárny prozatím bezdomovci příliš nevyužívají. S přibývajícím chladem se to má ale brzy změnit.

gogo ( 9. listopadu 2010 11:35 )

Nic si z toho nedělejte... To prý je jen jedna z mnoha daní za svobodu a demokracii...

loupacek123 ( 8. listopadu 2010 11:35 )

Přesně tak

gogo ( 8. listopadu 2010 11:00 )

Ano, jsou to často již jen lidské trosky, ale kdo za to může ? Jen oni sami ? Jen oni se chtěli stát troskami pod mostem ? Jen oni dobrovolně opustili práci a byt a šli si lehnout do popelnice ? Co tomu předcházelo ? Dříve i poslední mukl v base pracoval až se z něj kouřilo. Dnes je to již jen utopie. Dnes ten, kdo z vězení vyjde, se již automaticky stává bezdomovcem bez šance...

anelam ( 8. listopadu 2010 09:34 )

Ani ne pracovní povinnost,jako tu práci dát!A hlavně hned v začátku-mladým!!!!

anelam ( 8. listopadu 2010 09:31 )

SVATÁ pravda jenže povinnost pracovat zrušili z důvodu propouštění,dobře věděli co nastane propouštět se začalo brzy po roku 89,už tehdy se těžko sháněla práce,stavy se snižovaly všude!lidem se řeklo starejte se sami Tak se starají dnes jsou z mladých feťáci,prostitutky,bezdomovci.....A pravda a láska vítězí

Zobrazit celou diskusi