Souboj tygřich titánů

Tygři jsou jedni z největších predátorů a divoké hrátky ve vodě jsou pro ně oblíbenou kratochvílí  (Autor: Isifa.com)
Autor: INT, vk, kk - 
6. června 2010
05:00

Kam se na ně hrabe souboj titánů! Zákeřné dlouhé skoky, rychlé výpady packami a rozbouřená hladina bazénku stříkající na všechny strany. Takové vodní hrátky předvedli v ukrajinské zoo dva tygři sibiřští, jejichž divoký trénink v zápasení se podařilo zachytit jednomu z tamních návštěvníků.

V boji neznám bratra! Takhle se ukázali minulý týden dva tygří sourozenci ze zoologické zahrady v ukrajinském Kyjevě. Během dlouhotrvajícího zápasu nanečisto předvedli užaslým návštěvníkům ty nejúčinnější tygří chvaty.

Při představě, že by se do takové šarvátky připletl člověk, se přihlížejícím hrůzou ježily vlasy na hlavě. „Úplně jsem cítil tu jejich ohromnou sílu a soutěživost mezi nimi,“ řekl autor snímků Andry Kalmus (23). I když vypadal souboj jako bitva s nenáviděným sokem na život a na smrt, šlo ve skutečnosti jen o laškovné kočkování.

Tygří matku nechával souboj klidnou

Téměř dvousetkilové šelmy se válely v bazénku, zasekávaly si vzájemně drápy do kožichu, kousaly se, vrčely a aby jedna druhou zastrašily, cenily na sebe výstražně své ostré zuby. „Bojovali spolu asi dvacet minut, během kterých se vytrvale snažili jeden druhého porazit,“ dodal Kalmus.

Zatímco přihlížející lidé vzrušením téměř nedýchali a čekali, jak nebezpečně vypadající zápas skončí, tygří matku, která je po celou dobu pozorovala zpovzdálí, to nechalo zcela klidnou.

Tygrří sourozenci si při hrách ve vodě cvičí lovecké schopnostiTygrří sourozenci si při hrách ve vodě cvičí lovecké schopnosti | Isifa.com


TYGR SIBIŘSKÝ

Je největší kočkovitou šelmou na světě. Žije na Dálném východě, v Mandžusku a Koreji. Do jeho jídelníčku patří srnci, jeleni a příležitostně i medvědi. Je však specialista na lovení divokých prasat. Na lov vychází i za dne a svoji kořist si tygr ukrývá. Je taky výborným plavcem.

Hmotnost samců může být až 300 kg, samic kolem 100 kg. Délka těla s ocasem je od 1,9 do 3,3 metru. Výška v kohoutku se pohybuje kolem 1,1 až 1,25 metru. Od ostatních tygrů se liší tím, že mu v zimě naroste dlouhá a hustá srst. Jejich počty ve volné přírodě se však pořád snižují kvůli málo účinné ochraně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Další videa
Články odjinud