Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plovoucí sloni: Kámo, ať mi nenamočíš hlavu!

Fotograf Cesare Naldi chtěl hlavně zachytit přátelskou atmosféru, která mezi Rajanem a jeho lidským kamarádem Nasruem vznikla.
Fotograf Cesare Naldi chtěl hlavně zachytit přátelskou atmosféru, která mezi Rajanem a jeho lidským kamarádem Nasruem vznikla.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Jana Chmelíková - 
30. května 2010
07:40

Jako stvoření pro šplouchání ve vodě vypadají sloni na ostrově Havelock v bengálském zálivu. Šedesátiletý slon Rajan a jen o dva roky mladší sloní jezdec Nasru spolu ve vodě rádi tráví volný čas, nejraději mají ranní plavání pro osvěžení. „Když jsem ty dva viděl ve vodě, přišlo mi to fantastické. Tří a půl tunový slon plave a ještě u toho vozí kamaráda,“ řekl autor snímků Cesare Naldi.

Snímky vznikaly kolem osmé hodiny ráno. Fotograf Cesare Naldi chtěl hlavně zachytit přátelskou atmosféru, která mezi Rajanem a jeho lidským kamarádem Nasruem vznikla. Unikátní snímek vyhrál cenu mezinárodní soutěže časopisu National Geographic.

Na Havelock byli sloni dovezeni kvůli těžbě dřeva. Dnes tu rádi plavou v jednom z nejkrásnějších moří světa.

Slon indický

Je to největší suchozemský savec v Asii, od slona afrického se pozná podle výrazně menších uší. Dorůstá výšky dva až čtyři metry, váží tři až pět tun. Sloni mají výbornou paměť. Mezi nimi funguje matriarchát, samci žijí většinou samotářsky. V období říje mají až šedesátkrát vyšší hladinu testosteronu než normálně a jsou velmi agresivní. Samice je březí 18–22 měsíců, rodí se obvykle jedno mládě, které samice dva až tři roky kojí. V přírodě se dožívají zhruba šedesáti let,v zajetí ještě více.

Na Havelock byli sloni dovezeni kvůli těžbě dřeva. Dnes tu rádi plavou v jednom z nejkrásnějších moří světa. Na Havelock byli sloni dovezeni kvůli těžbě dřeva. Dnes tu rádi plavou v jednom z nejkrásnějších moří světa. | profimedia.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi