Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neulovil slona, od cestovky odškodné nedostane

Polák žaloval cestovku, protože neviděl v Zimbabwe slona. Do Afriky si jel jednoho ulovit. Soud jeho žalobu smetl ze stolu, odškodné za zkaženou dovolenou nedostane.
Polák žaloval cestovku, protože neviděl v Zimbabwe slona. Do Afriky si jel jednoho ulovit. Soud jeho žalobu smetl ze stolu, odškodné za zkaženou dovolenou nedostane.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: evak, ČTK - 
15. února 2011
21:18

Polský turista si myslel, že prožije dobrodružnou dovolenou v Zimbabwe. Chtěl si ulovit slona. Žádného neviděl, domů si nic nepřivezl. Podal tedy na cestovku žalobu. V úterý ji soud v Poznani zamítl. Odškodné nebude. Turista bude ještě muset zaplatit soudní výlohy.

Polák Waldemar I. podal žalobu na cestovní kancelář Jaworski Jagdreisen se sídlem v Německu, protože mu na dovolené nesplnila jeho přání. Chtěl si v Africe ulovit slona. Podnikatel si zakoupil dobrodružnou dovolenou v Zimbabwe spojenou s lovem slonů. Po příjezdu domů byl ale velmi zklamaný. Slona si nepřivezl. Vlastně ani žádného neviděl.

Naštvaný podnikatel se tedy rozhodl podat na společnost žalobu. Za zkaženou dovolenou žádal odškodné 37 000 zlotých, to je v přepočtu asi 229 500 korun. Cestovku obviňoval z toho, že si nezjistila, jestli sloni skutečně v dané oblasti žijí. Zástupci kanceláře Jaworski Jagdreisen se bránili, že sloní exkrementy, které během své expedice viděly, dokazují, že se tam zvířata skutečně vyskytují. To, že na ně nenarazili, přikládají náhodě.

Odškodné nedostane, zaplatí i soudní výlohy

Soudce podotkl, že turista nemohl čekat, že slon za mužem přijde a nechá se ulovit. "Skutečnost, že turista v dané oblasti nepotkal slona, nenasvědčuje tomu, že tam (slon) nebyl. Při cestách do Afriky to nemusí být tak, že člověk potká takového slona, jakého očekává, a že lov vždy končí úspěchem," vyložil soudce rozsudek. Obvinění tedy není opodstatnělé.

Polský turista se hned na to odvolal, tudíž rozhodnutí ještě nenabylo pravomoci. Odškodnění se podnikatel nejspíš stejně nedočká, ale navíc bude muset zaplatit soudní výlohy, které prozatím činí 2400 zlotých, tedy asi 15 100 korun. Neulovený slon se mu tedy pěkně prodraží.

jakub-moravec ( 16. února 2011 00:33 )

měli zavést do New Guinei a tam ho volně pustit, místní kanibalové už by si ho ulovili a byl by to zdárný úlovek a bez placení soudních výloh

Zobrazit celou diskusi