Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Manželé si postavili byt na silážní věži!

Autor: ČTK, rys - 
10. září 2008
05:00

Přímo na vrcholu staré silážní věže nedaleko centra města si vybudovala luxusní bydlení rodina z Olomouce.

Manželé Barbora a Radim Králíkovi se na město dívají ze všech světových stran z výšky zhruba tří desítek metrů. Neobvyklý počin oceňují i odborníci. Stavba totiž sbírá jedno ocenění za druhým.

Silo, které fungovalo do konce socialismu, si Radim Králík vyhlédl již před několika lety. Na věž jeho firma totiž kdysi vyvěšovala reklamy. Když se dozvěděl, že je na prodej, koupil ho. "Chtěl jsem zůstat ve městě. Nevyhovuje mi velká zahrada u domu, nemám rád sekání trávy. Doma jsem rád v centru," svěřil se majitel bytu.

V silážní věži se zachovala původní výška objektu. Architektům Szymonu Rozwalkovi a Tomáši Pejpkovi posloužila jako podstavec, na který posadili vilu - šedobílou kostku s proskleným obytným prostorem a terasami. "Ta polohaje fantastická. Ten výhled se nedá koupit," míní olomoucký podnikatel Králík.

Podstatnou část bytu tvoří okna, přitom zde návštěvník nenajde ani jednu žaluzii či záclonu. "Byt je řešen tak, že sem z ulice není vidět. Udělal jsem vše pro to, abychom záclony neměli," podotkl majitel bytu, který kromě rodiny sdílí také kočka a králík.