Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co s vámi udělá 3,5 litru burčáku?

Autor: Pavel Ryšlink - 
9. září 2008
10:37

Začátek září je mimochodem i dobou burčáku. Abychom zjistili, jaké účinky má jeho pití na lidský organismus, provedli jsme speciální test.

Redaktor Blesku popíjel kvalitní burčák, přičemž vždy po vypití určitého množství moku luštil sudoku, psal zadanou větu a chodil po mezeře uprostřed laviček. Samozřejmě, že mu byla měřena hladina alkoholu. A výsledek testu? Burčák vás nijak neomezí!

A jak Blesk dospěl k tomu poznatku? Hladina alkoholu stoupala jen pozvolna a nedosáhla hodnot, při kterých by člověk ztrácel kontrolu nad tělem či byla snížena jeho motorika. Redaktor – kaskadér vypil 3,5 litru burčáku s obsahem asi 0,6 až 0,8 objemových procent alkoholu. Šlo o čistý nedoslazovaný burčák (moravský muškát), který v době pokusu dosahoval "varu".

"Už se dál jít nedalo. Po druhém litru organismus přestával být ochoten sladký kalný nápoj přijímat. Poslední deci jsem pil už málem s odporem a záviděl jsem ostatním hostům v restauraci, kteří si dávali pivo. Po 3,5 litrech jsem byl střízlivý, ale plný k prasknutí a neochotný cokoliv dalšího vypít či pozřít," konstatoval experimentátor.
Jestliže má tedy člověk vypít tolik burčáku, kolik má krve, není v silách běžného konzumenta to zvládnout na posezení.
Dobrou zprávou na druhé straně je, že vypití rozumného množství kvalitního nápoje nikoho rozhodně nesrazí na kolena. Garanty pokusu byli sommeliérka Jana Šubová, která také zajistila kvalitní burčák, a instruktor bojových sportů Ivo Kosina.

Chůze po mezeře uprostřed laviček (velká motorika)

Dvě za sebou spojené lavičky asi 2 metry dlouhé, vysoké zhruba 40 cm. Chůze po čáře tam a zpět.

Před zahájením

10,35 sekund

Po prvním půllitru

9,72 sekund

Po prvním litru

9,84 sekund

Po dvou litrech

8,41 sekund

Po třech litrech

9,65 sekund

Po třech a půl litrech

9,90 sekund

Závěr: Vliv na motoriku nulový

Ani motorika se po 3,5 litrech burčáku nijak nezhoršila. Ani motorika se po 3,5 litrech burčáku nijak nezhoršila. | Blesk - Lenka Fuchsová

 

Luštění sudoku (logické uvažování)

Před zahájením

11,49 minut

Po prvním půllitru

11,04 minut

Po prvním litru

13,05 minut

Po dvou litrech

11,45 minut

Po třech litrech

10,40 minut

Po třech a půl litrech

9,40 minut

Závěr: Vliv na logické uvažování žádný

Zjistili jsme, že popíjení burčáku nemá vliv na logické uvažování. Zjistili jsme, že popíjení burčáku nemá vliv na logické uvažování. | Blesk - Lenka Fuchsová

Test na alkohol

Jana Šubová jako odborný garant nalévá první sklenici burčáku Po vypití prvních dvou deci přístroj ukázal 0,2 promile, ale již po 5 minutách byla hladina alkoholu opět na nule. Na té se držela celý první litr. Po prvním litru pak dechová zkouška naměřila 0,1 promile. V průběhu druhého litru se hladina vyšplhala na 0,3 promile. Při dalším litru kolísala mezi 0,3 až 0,6 promile. Po vypití 3,5 litru (konečné množství) ukázal přístroj 0,7 promile, přičemž během 10 minut klesla hodnota na 0,5 promile.