Kuchaři z Česka chtějí oslnit svět!

Autor: hra - 
22. srpna 2008
12:06

Symfonie vůní, chutí, barev a tvarů! Tak vypadá menu, se kterým chce český tým kuchařů na prestižní kuchařské olympiádě Erfurth 2008 v říjnu oslnit svět.

Mistři kuchyně ho včera představili v táborském hotelu Dvořák. Soutěžní tým tvoří deset vybraných kuchařů z celé republiky. Menu, kterým se chtějí pochlubit světu, vymýšleli společně.

"Základ tvoří stará dobrá česká kuchyně. Dali jsme hlavy dohromady. Osvědčená jídla, o něž je v restauracích zájem, jsme různě upravovali, aby chutnala a vypadala co nejlépe," řekl kapitán týmu Jiří Král. Proto se v nabídce objevil typicky český bůček a bramborový knedlík, dušená cibulka, nastavovaná bramborová kaše, hříbky či kroupy.

Mistři se shodli: Nejsložitější je vybrat suroviny a dát jim moderní design. "Z 99 procent je důležité, co je na talíři. Porota hodnotí z osmdesáti procent vyváženou chuť, z deseti procent kombinaci surovin a zbytek tvoří technika práce," poznamenal manažer českého týmu Jan Michálek.


Recept soutěžního předkrmu:

Pečený marinovaný tuňák na šťouchaných bramborách s řapíkatým celerem

Potřebujeme: tuňákový filet bez kosti, olivový olej, rybí sušené koření, Kikkoman sůl, kandovaný zázvor.

Tuňáka nakrájíme na porce a marinujeme solí, rybím kořením a kandovaným zázvorem. Pak tuňáka opékáme až před výdejem. Marinádu z tuňáka vyšleháme s olivovým olejem a maso pokapeme na talíři.

Šťouchané brambory – potřebujeme: brambory, řapíkatý celer, sůl, olivový olej.

Brambory rozvaříme do měkka a rozšťoucháme, Řapíkatý celer nakrájíme na malé kostičky, lehce spaříme. Přidáme do brambor. Vše zjemníme olivovým olejem.

Dobrou chuť!


(Zajímá vás, co se stane, když kuchař do receptu přidá jedovatou rostlinu? Tak čtěte zde!)