Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čápata zachránili až 'invalidní rodiče'!

Autor: Vlaďka Hradská - 
2. července 2008
05:00

Příběh lásky a sounáležitosti s přírodou připomíná záchrana dvou čápat, která osiřela v Miroticích. Člověk a ptačí instinkty se spojili v boji o život mladých opeřenců.

Nejprve pomohli ochránci přírody, o to hlavní se ale postarala sama příroda. Čapí pár, který nemůže létat, adoptoval cizí čápata a s velkou péčí je připravuje do života!

Boj o záchranu dvou čápat začal poté, co přišli v Miroticích o jednoho z rodičů. Péči o ně by jeden čáp nezvládl, navíc čelili útoku jiných ptáků. "Když nás lidé z Mirotic zavolali, okamžitě jsme zorganizovali záchrannou akci. Ornitolog Jakub Mráz přijel až z Třeboně. Spustil je z komína bývalého pivovaru ve vaku," popsala akci Miroslava Šejnová ze stanice pro handicapované živočichy Makov u Čížové.

Ochranáři se rozhodli, že je přidají do hnízda ke dvěma čápatům, jejichž rodiče jsou handicapovaní. Žijí v záchranné stanici už devět let a kvůli dávnému zranění nemohou létat. Přesto zvládli vychovat řadu potomků.

"Měli jsme strach, že je nepřijmou, klovnou je a zraní. Oni je ale okamžitě adoptovali. S naprostou samozřejmostí je učí základním instinktům, aby přežili ve volné přírodě. Lidé by se od nich mohli učit," poznamenala na adresu náhradních čapích rodičů Miroslava Šejnová.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině