Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plaval tam, kde měl být věčný led...

Autor: INT, shp - 
1. července 2008
05:00

Z globálního oteplování se stal celosvětový problém, na který začínají upozorňovat nejenom celebrity a politici, ale i sportovci. Jedním z těch aktivních, kteří mají k tématu co říci, je i Lewis Gordon Pugh (38).

Tento britský vytrvalostní plavec se na celý problém rozhodl upozornit dosti odvážným způsobem, při kterém riskoval i vlastní zdraví.

Na geografickém Severním pólu se rozhodl vykonat historicky první vytrvalostní plavání. „Nebýt globálního oteplování, tak by byl Severní pól ještě pokryt ledem a nebylo by tam možné vůbec plavat,“ řekl sám Pugh. Satelitní snímky ukazují, že za posledních pět let se led v této oblasti výrazně ztenčil.

Gordonovo plavání na Severním pólu, které uskutečnil minulý rok, tak dostává ještě větší smysl. Pugh, přezdívaný lední medvěd, uplaval ve vodě o teplotě -1,8 stupně Celsia neuvěřitelný jeden kilometr. Když vylezl z vody, jeho tělo mělo teplotu 36 stupňů a přimrzávaly mu k hlavě plavecké brýle. Svůj sen si však za 18 minut a 50 sekund opravdu splnil. Přesně tak dlouho mu trvalo, než kilometrovou vzdálenost uplaval...


Rekord v číslech

Vzdálenost plavby: 1 kilometr

Délka plavby: 18 minut 50 sekund

Teplota vody: -1,8 stupně