Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cukrovka: Nešetřit na léčbě!

Tiramisu 'po česku'
Tiramisu 'po česku'  (Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, Adrián Szeberényi, archiv)
Autor: red - 
17. června 2008
05:00

Čeští pacienti nemocní cukrovkou 2. typu se zapojili do největší světové studie! Ta potvrdila, že zhruba 800 tisíc nemocných diabetem, kteří v Česku žijí, mají šanci na úspěšnou léčbu.

Ta by podle odborníků měla být založená na rychlé výměně léků.

Žádné zázračné léky ani zákroky! Nemocným cukrovkou nejvíce v léčbě pomohou časté kontroly a léky, které hladinu cukru dokáží dlouhodobě udržet na úrovni hladiny cukru u zdravého člověka. Takový je závěr největší studie diabetu v historii, do které bylo zapojeno po dobu sedmi let 11 140 pacientů z Česka a dalších 19 států.

"Jen tak je možné omezení komplikací u nemocných v budoucnu. Pokud léčba není dostatečná, je třeba rychle změnit léky. U diabetiků to znamená například snížení pravděpodobnosti amputace končetiny nebo transplantace ledvin," řekl Blesku profesor Milan Kvapil, předseda České diabetologické společnosti.

A kolik stojí léčba diabetika? "Léčba pacienta, který užívá léky proti cukrovce je 40 tisíc korun, Pokud bere inzulin, jde o sto tisíc za rok. Komplikace v podobě dialýzy je kolem milionu. I to je důvod proč na léčbě cukrovky nešetřit," dodává lékař.