Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plzeňská zoo se chlubí mláďaty nosála

Autor: zb - 
10. června 2008
15:45

Plzeňská zoo se může pochlubit roztomilými mláďaty nosála červeného. Tři kluci a jedna holka přišli na svět před 6 týdny a mají se čile k světu.

"Teď ještě dostávají od maminek mateřské mléka. Ale už začínají pomalinku jíst takovou sladkou míchanici. Jsou tam jablka, banány, hroznové vínu a trochu medu," vysvětlila kurátorka šelem Lenka Václavová.

Za dva až tři měsíce vyrostou malým nosálům drobné, ostré zuby. Jejich maminky je pak naučí jíst i maso.

Mláďata poradily samičky Esmeralda (2) a Chico (2). Jejich tátou je samec Pako (2). Ten se teď promenáduje ve výběhu a pyšní se. Aby ne vždyť dokázal najednou obšťastnit obě samičky a má hned 4 děti.

Prarodiče mláďat žili ve volné přírodě v Paraguay. Do Evropy se dostaly do Německa. Chovatel Martin Höhl je rozmnožil a odtud také pochází chovná zvířata v plzeňské zoo.

Nosál červený žije v lesích Jižní Ameriky. "Živí se ovocem, hmyzem, slimáky, ptačími vejci a drobnými ptáky a hlodavci," řekl Martin Vobruba z plzeňské zoo.

Zvířata dorůstají hmotnosti 2 až 3 kg a s ocasem bývají dlouhá až jeden metr. Buď žijí samotářsky, nebo vytvářejí tlupy až o 40 zvířat. Mláďata se rodí po 77 dnech březosti a při porodu váží 200 g.