Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vědecké nesmysly

Když ti uteču, tak určitě nezaspíš...
 (Autor: Foto profi media.cz)
18. února 2007
01:00

Vědci v dlouhých bílých pláštích se zabývají mnohdy zábavnějšími problémy než jsou neznámé druhy hmyzu, či nekonečné rovnice

Způsobují sumci zemětřesení? A proč datly nebolí hlava? Vědci objevují nové léky, odhalují dosud neznámé druhy hmyzu nebo počítají zdánlivě nekonečné rovnice. Tedy, alespoň někteří... Část těchto poněkud kožených bytostí v dlouhých bílých pláštích se zabývá mnohem zábavnějším problémy. Posuďte sami: víte například, že existuje brnění, které turistu ochrání před útokem medvěda grizzly? Tušíte, jaké tlaky vznikají v tělech tučňáků, když vykonávají velkou potřebu? A co takhle informace, že holubi, kteří projdou speciálním výcvikem, dokáží rozlišovat mezi obrazy Picassa a Moneta? Jak to tak vypadá, dnešní vědci dokáží odpovědět téměř na cokoli. Trápí vás otázka, jestli by lidé plavali rychleji v sirupu než ve vodě? Zajímá vás, jestli víc zmoknete, když v dešti půjdete, nebo poběžíte? Marně si namáháte mozek ve snaze zjistit, jaké duševní pochody se ve vás budou odehrávat, když se pod vámi rozpadne záchodová mísa? Můžete být klidní, díky vědcům známe odpověď na všechny tyto otázky (člověk plave stejně rychle v sirupu jako ve vodě, a chodec vyjde z deště o 40 procent mokřejší, než běžec). Ty nejúžasnější poznatky se dokonce každý rok dočkají i ocenění - ceny nazvané Ig Nobel, která se uděluje za výzkumy, jež by "nikoho jiného nenapadly" a které "nejdříve vyvolávají smích a pak zamyšlení". Nepolapitelný budík Anticenu přitom nedostávají jen pošukové, bádající nad blbostmi v bezejmenných laboratořích, ale i vědci z prestižních světových univerzit. Někteří z nich se ke komickému výzkumu nechají vyhecovat studenty, jiní plní objednávky firem, a další badatelé prostě jen potřebují vykázat činnost. Některé jejich objevy přitom skutečně stojí za to. Tak třeba cenu Ig Nobel za ekonomii si vysloužila vynálezkyně budíku, který zazvoní a uteče. Kdo ho chce vypnout, musí vstát a budík najít, čímž si zajistí i včasný odchod do práce. Další vědci zase dlouhých sedm let zkoumali, zda zemětřesení nevyvolávají pohyby ocasů mořských sumců. Nevyvolávají. Cenu Ig Nobel za literaturu si v minulosti vysloužil například Britský úřad pro normy (za šestistránkový návod, jak si správně uvařit šálek čaje), nebo tvůrci studie, která měla 100krát víc autorů než stránek. Zkrátka nepřišli ani vynálezci karaoke. "Antinobelovu cenu míru" jim zajistil fakt, že karaoke přispívá k toleranci mezi lidmi.


Jaké objevy získaly 'antinobelovku'? - výzkum, který prokázal, že samičky komárů přenášejících malárii přitahuje stejně vůně jistého druhu sýra jako zápach lidských chodidel. - odborná studie nazvaná Odstranění neústupné škytavky pomocí prstové rektální masáže. - výzkum zabývající se tím, proč datly nebolí hlava, a jak je možné, že jim při tlučení do stromu nevypadnou oči z důlků. - série experimentů objasňujících, proč lidé nesnášejí škrábání nehtů na tabuli. - bádání nad otázkou, nakolik jsou chrobáci vybíraví při rozhodování, jakou kuličku trusu budou tlačit, a jakou už ne. - zkoumání problému, proč se syrová špageta při ohýbání rozlomí na více než dva kusy. - studie nazvaná Vliv teploty na rychlost ultrazvuku v čedaru. - vynález přístroje, jehož vysoký zvuk nesnášejí teenageři, zatímco dospělí ho vůbec neslyší. Tento odpuzovač mládeže má zevlující teenagery odhánět od supermarketů. - zjištění, že na šíření nemoci SARS má vliv fakt, jakým jazykem člověk mluví. Nejhorší je čínština, která má mnoho výrazných hlásek, při kterých z úst vylétává více kapének. - vynález umělých varlat, která mají vykastrovaným psům navrátit sebeúctu. - objev, že levandulová vůně zlepšuje myšlenkové výkony žen. - experiment, při němž z trychtýře odkapával ztuhlý dehet rychlostí jedna kapka za devět let. Výzkum probíhal od roku 1927. - objev, že sledi v akváriu vypouštějí větry proto, že se tak ve tmě snáze dorozumívají.
Ig v názvu ceny Ig Nobel odkazuje na počáteční písmena jména Ignác Nobel (vzdálený příbuzný Alfreda), ale zároveň i na anglické slovo "ignoble", což znamená nečestný, sprostý.