Olomouckému syrečku je 130 let

Kdo by neznal typickou vůni a chuť olomouckých tvarůžků? A navíc nejslavnější český sýr slavil včera 130. narozeniny
Velký den měl včera nejslavnější český sýr, olomoucký tvarůžek. Jediná továrna na tuto »voňavou« pochoutku na světě - A. W. v Lošticích - slavila 130 let svého trvání. První doložené zmínky o tvarůžcích pocházejí z 15. století. Vznikly jako pokrm chudých z potřeby uchovat tvaroh. Vyráběly se téměř v každém stavení na Hané. Základem tvarůžků je částečně odtučněný tvaroh. Smíchá se s určitým množstvím soli, vytvaruje do známých koleček a nakonec za přísně tajných podmínek nechá zrát v bedničkách, kde dostává nezaměnitelnou chuť i odér. "Kdo říká, že tvarůžky smrdí, neví, o čem mluví. My říkáme, že mají typickou vůni, bez níž by to nebyly tvarůžky," shodují se ženy, které v jediné továrně na světě pracují. Dříve se jim říkalo klapačky - podle speciální dřevěné formy, která dávala tvarůžkům tvar a která vydávala neuvěřitelně hlučný klapot. Odtud prý také pochází slavné rčení: "Drž klapačku!" Továrna A. W., kterou před 130 lety založil Alois Wesels, byla první továrnou na tvarůžky na světě. Jako jediná výroba přežila až do dnešních dnů, a to i přes nástrahy Evropské unie. Tvarůžky jsou přitom podle odborníků vůbec nejzdravějším druhem sýra.
Recepty: Antonínova míchaná vejce: Na mírném ohni rozpustíme máslo, na něm tvarůžky. Poté přidáme vejce, sůl a mícháme do zhoustnutí. Reportér Blesku doporučuje Voňavé bochánky: Syrové tvarůžky pomažeme borůvkovou marmeládou a ozdobíme šlehačkou. Vynikající, byť neobvyklá pochoutka k pivu!