Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolegové na zabití: Jak na ně?

Autor: Radka Růžičková, Kbali - 
30. května 2011
05:39

Určitě je znáte. Sedíte vedle nich a občas vás dohánějí k zuřivosti. Donáší šéfovi, nezavřou pusu, páchnou, hlasitě telefonují, posmrkávají nebo cvakají propiskou. Určitě vás napadnou desítky dalších způsobů, jakými vám kolegové dokáží dokonale brnkat na nervy. Blesk vám představí osm typů nepříjemných kolegů a poradí, jak práci s nimi hravě zvládnout.

1. Drbna

Klevetnice dokážou strávit pomluvami a drbáním kolegů až polovinu pracovního času. Dejte si před nimi pozor na pusu. Klevetnice dokážou strávit pomluvami a drbáním kolegů až polovinu pracovního času. Dejte si před nimi pozor na pusu. | profimedia.cz
Je vždycky nejlepším zdrojem zákulisních informací a intimních zkazek o všech spolupracovnících. Je to velmi zábavné, ale jen dokud nezačne drbat také o vás. Pravá drbna dokáže úplně snadno strávit klevetěním přes polovinu pracovní doby. Má však naprosto ohromující vlastnost: umí vypadat uštvaně a velmi zaměstnaně.

Čím je nebezpečná: Už jen prostě tím, že existuje. Před jejími výmysly není nikdo v bezpečí a její pomluvy vám můžou zničit nejen kariéru, ale ohrozit i soukromý život.

Jak na ni: Pamatujte si, že cokoli před ní řeknete, pošle dál, a patřičně vyšperkované. Dejte si pozor i na lidi, kteří se dušují, že nikomu nic neprozradí. V podstatě tím naznačují, že vaše informace jsou pikantní a že si je nenechají pro sebe.

2. Prudič

Sem pa

Kolegové Kolegové | profimedia.cz
tří celá řada nepříjemných týpků, kteří umí milionem drobností udělat z pracovního dne peklo. Hulákají, posmrkávají, praskají klouby či nikdy nezavřou pusu. Do téhle kategorie patří i telefonistky s hlasem lodní sirény, okusovači nehtů nebo lidé, kteří bez ustání cvakají propiskou.

Čím je nebezpečný: Jeho zlozvyk vás neustále vytrhuje z práce. Neodkážete se soustředit, a tak děláte víc chyb. Ke konci pracovního dne se vám může stát, že už sebou cukáte při jeho sebemenším pohybu.

Jak na něj: Pokud nejste schopni si na jeho zlozvyk zvyknout nebo ho ignorovat, musíte se ozvat. Ideální je domluvit se s ostatními kolegy a postavit se mu v jednotném šiku.

3. Flákač

Je rozeznatelný na první pohled. Neustále se tváří zaneprázdněně a vyčerpaně. Jakmile je ale potřeba opravdu máknout, má milion výmluv, co zrovna musí nutně udělat. Poznáte ho i podle uklizeného stolu, kterým dává najevo, že on své úkoly splnil.

Čím je nebezpečný: Vedle jeho (i když jen předstírané) výkonnosti se každý jeví jako chaotický flákač. Při povyšování nebo prémiích si šéf většinou vzpomene na něj, protože se mu vybaví přepracovaný dříč.

Jak na něj: Všechno mu odkývejte, ale nic za něj nedělejte. Vždycky se ho snažte trumfnout (i třeba vymyšleným) důležitější úkolem. Mějte na paměti, že když kývnete, že mu pomůžete, všechna práce zůstane na vás a smetanu slízne on.

4. Smraďoch

Kolegové Kolegové | profimedia.cz
Poznáte ho po čichu. Pohromou je hlavně v létě, kdy se sice potí všichni, ale jen někdo má ty správné grády. Zatímco někteří o své »vůni« ani nevědí nebo je jim to jedno, zvláštní kapitolou jsou chlapáci. Ti jsou na svůj mužný pach dokonce hrdí.

Čím je nebezpečný: Zápach linoucí se od něj je někdy tak intenzivní, že silné povahy se nedokážou soustředit na práci, slabším se dělá zle. Dokážou dokonce i odradit klienty, kteří už k vám raději ani »nepáchnou«.

Jak na něj: Zkuste mu položit na stůl deodorant nebo mýdlo. Možná mu to dojde samo. Pokud ne a zeptá se, co to tam dělá, bylo by namístě říct mu to jemně, ale na rovinu.

5. Svůdník

Kolegové Kolegové | profimedia.cz
Co se týče opačného pohlaví, mohl by mu sebevědomí závidět i Casanova. Ve svých představách je lamač srdcí a na kterou si ukáže, ta mu padne k nohám. Bohužel pro ostatní o svých eskapádách (i smyšlených) mluví rád a často.

Čím je nebezpečný: Neustále mluví o svých milostných dobrodružstvích a na práci nezbývá čas. Věčně visí na internetu a hledá další oběti. Práci nestíhá, a tak hledá někoho, kdo ji za něj udělá.

Jak ho zvládnout: Nevšímejte si ho a nereagujte na jeho výlevy. Když už bude jeho vytahování nesnesitelné, požádejte ho o důkaz. Třeba z té dovolené, kam jel s krasavicemi.

6. Fňukal

Kolegové Kolegové | profimedia.cz
Jedna z nejhorších sort kolegů. Fňukal chrchlá, sípe, ale do práce se přesto doplazí. Nemluví o ničem než o svých zdravotních problémech, které si podle něj neumí nikdo ani představit. Jeho oblíbenou větou je: „Kdybych mohl, nikdy bych do práce nešel, ale kdo by to za mě udělal.“

Čím je nebezpečný: Svým bolestínstvím brnká na nervy a kromě negativní nálady šíří i bacily. Přecházením nemocí sobě nepomůže a nakazí ostatní.

Jak na něj: Vyhýbejte se mu (aspoň nic nechytnete). Když už vás zastaví a chrchlá vám do obličeje, můžete se rozvyprávět o sestřenici, která chrchlala úplně stejně a byla to tubera… Vždy přebijte jeho bolístku větším problémem. Časem ho to přestane bavit.

7. Práskač

Sám sebe rád pasuje do role hlídače pracovní (i jiné) morálky. S oblibou strká nos do cizích věcí a s láskou práská každou prkotinu šéfovi. Zajímá ho i nevypnutý počítač nebo včas nevyplněný cesťák.

Čím je nebezpečný: Mezi kolegy vytváří atmosféru totální nedůvěry a nejistoty. Lidé se bojí cokoliv říct a vyvinout jakoukoli iniciativu, protože se všechno může otočit proti nim.

Jak na něj: Nastavte nejvyšší stupeň opatrnosti. Nic před práskačem neříkejte, nereagujte na jeho narážky typu: »Co to toho šéfa zase napadlo…« Jen totiž čeká na váš komentář, který zatepla vedení donese. Pokud uděláte chybu, přiznejte ji rovnou svému šéfovi, a to nejlépe hned. Sice si vyslechnete své, ale budete mít klid.

8. Chytrák

Všechno ví, všechno zná a rád okolo sebe hází cizími terminy. Doufá, že ho to posune k vysněnému místu šéfa. Má větší sebevědomí než schopnosti, ale zásadně o sobě nepochybuje. Bohužel někteří šéfové vidí jen chytrá slovíčka, ale nevědí, kdo vlastně udělal všechnu práci.

Čím je nebezpečný: Neustále někoho úkoluje, i když to není v jeho pravomoci. Případné úspěchy (i prémie) si zásadně připisuje na svůj účet. Je přehnaně aktivní a loajální.

Jak ho zvládnout: Použijte jeho zbraně. Chvalte ho a úkolujte. Slova jako »To máš skvělý nápad, ale nejlépe to stejně zvládneš ty!« pohladí jeho ego a práce padne na něj.

olesja ( 30. května 2011 11:45 )

A co když těch všech osm nepříjemných vlastností má jeden kolega?? Blesku raď!!

Zobrazit celou diskusi