Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velký návrat malé rybičky: Model za 12 tisíc!

Autor: oce, Lenka Chvostová - 
27. listopadu 2009
15:26

Stával pár korun, byl celý z plechu, snadno rezavěl a říkávalo se o něm, že by ho měl mít každý správný kluk. Tak tomu skutečně kdysi bylo.

Český vynález, legendární kapesní nožík ve tvaru rybičky, byl pro mnoho generací symbolem dětství. Zájem je ale o něj dodnes, klasická rybička je stále populární.

„Rybičky se začaly vyrábět někdy před druhou světovou válkou. Nikdo už asi nezjistí, kdo tento světoznámý tvar vymyslel,“ řekl Blesku Miloš Pařík, generální ředitel nožířské firmy z Mikulášovic na severu Čech.

Firma vyrábí rybičky nepřetržitě už přes půl století. I dnes má nožík stále stejnou podobu, měnil se jen materiál. „Dříve byl celý z plechu, dnes je ze zinku a z nerez oceli. Ročně jsme statisíce kusů vyváželi do celého světa,“ vyprávěl Vladimír Trojan (67), který ve firmě vyráběl nože dlouhých 52 let. Dnes stojí rybička kolem šedesáti korun a stále jde dobře na odbyt. Především mezi Čechy, kteří si jí kupují hlavně z nostalgie.

K dostání jsou i kousky pro opravdové fajnšmekry. Firma vyrobila speciální sérii stříbrných a pozlacených rybiček. Jejich cena se pohybuje od 4 do 12 tisíc korun. „Máme i jeden opravdu luxusní kousek. Rybička je celá z 18 karátového zlata, přesnou cenu jsme zatím neurčili. Bude to ale v řádu desítek tisíc,“ dodal Miloš Pařík.

CO SE JEŠTĚ VRACÍ?

Legíny - kdo je tenkrát neměl, byl naprosto "out". Teď se legíny vrátily a jsou zase v módě. Nosí je i celebrity jako je Madonna, Lindsay Lohan, Rihanna nebo Christina Aguilera. Mohou být ve všech délkách – na gumu pod chodidla, ke kotníkům, pod kolena i jako kraťasy. A na barvě vůbec nezáleží.

Legíny hlásí návrat! Legíny hlásí návrat! | Michal Protivanský

Síťovka - legendární silonové "okaté" tašky, které unesly i nemožné, se po revoluci úplně vytratily. Lidem ale chyběly. Jeden podnikavý Čech si proto sehnal vyřazený stroj na jejich výrobu, koupil patent a o jeho síťovky teď mají zájem firmy z celého světa.

Do síťovky se vešlo všechno... a po letech je tahle "okatá" taška žádaným trendy módním doplňkem. Do síťovky se vešlo všechno... a po letech je tahle "okatá" taška žádaným trendy módním doplňkem. | Archiv BPŽ

Remoska - elektrická pečící mísa nechyběla v žádné z domácností. Upéct jste v ní mohli kuře i buchty, stejně dobře se v ní ale dalo i dusit, vařit či zapékat. Po revoluci se v našich obchodech objevili atraktivní mikrovlnné a horkovzdušné trouby a tehdejší výrobce výrobu ukončil. Remoska dostala nový teflonový kabát a zájem o ní je nejen na českém trhu, ale i ve světě. Ve Velké Británii jí dokonce udělili titul "vynález roku" - co na tom, že jde o vynález starý více než 50 let.

Foto:  Archív

Pedro - legendární růžová žvýkačka s klukem v sombreru na obalu stála přesně 1 Kčs a daly se s ní dělat báječné bubliny. V 80. letech 20. století dosahovala její roční produkce okolo 800 až 900 tun. V roce 1994 se ale vyrábět přestala. Značku Pedro nedávno koupila společnost, která v současnosti zvažuje její navrácení na český trh.

444277:gallery:true:true

Trabant - legendárním východoněmeckým vozítkem s karosérií z plastu a dvoutaktním motorem jezdil v 80. letech i nejeden Čech. Špatná ekonomická situace automobilky a nezájem zákazníků o tyto vozy způsobily, že dne 30. dubna 1991 sjel z výrobních pásů ve Zwickau poslední vůz. Letos v srpnu byl však představen jeho nástupce. New Trabi, jak novému trabantu říká jeho výrobce, nebude mít žádný výfuk a nebude vypouštět spaliny, jde totiž o elektromobil, jehož sériová výroba má být zahájena v roce 2012.

Legendární vozítko je zpět jako elektromobil. Legendární vozítko je zpět jako elektromobil. | AFP

evolucius ( 27. listopadu 2009 19:17 )

Nevim co se vám zdá divného na damaškové oceli...damascénská by bylo lepší..?

djaba ( 27. listopadu 2009 18:54 )

Zde je vidět úroveň všeobecného rozhledu nejen jenoho žurnalisty .No , není divu , stejně mají většinu zpráv vymyšlených či překroucených.

sosacek ( 27. listopadu 2009 17:56 )

..taky dobrý!

Zobrazit celou diskusi