Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel nejstarší muž světa!

Najstarší muž na svete, Japonec Tomodži Tanabe, oslavoval dnes 113. narodeniny v juhojaponskej provincii Mijazaki.
Najstarší muž na svete, Japonec Tomodži Tanabe, oslavoval dnes 113. narodeniny v juhojaponskej provincii Mijazaki.  (Autor: ČTK)
Autor: INT, val - 
19. června 2009
09:53

Japonec Tomodži Tanabe jako nejstarší žijící muž na světě zemřel v pátek ve spánku, když mu selhalo srdíčko. Dožil se krásných 113 let. Lepší rozloučení si nemohl přát, zemřel doma na ostrově Kjúšu obklopen svými nejbližšími.

Povoláním zeměměřič měl osm dětí, z toho 5 synů a tři dcery. Jeho rodina za ty roky narostla do obrovských rozměrů, když měl 25 vnoučat, 53 pravnoučat a 6 prapravnoučat.

Muž byl velmi spořádaný člověk, který nepil alkohol ani nekouřil. I ve svém věku pravidelně četl noviny, k snídani si dával mléko a mezi jeho specialitky patřily smažené krevety a tradiční japonská polévka miso se škeblemi.
Už před 2 lety se stařeček stal nejstarším člověkem světa a byl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.

O Japoncích je známo, že se dožívají vysokého věku, u žen činí průměr 86let a u mužů 79 let. Vědci si myslí, že je to díky zdravé stravě, kterou Japonci dodržují.

Počet lidí starších 100 let je v Japonsku téměř 36 tisíc. Většina z nich jsou ženy. Nejstarším člověkem na světě zůstává Američanka Gertrude Bainesová, která již oslavila 115. narozeniny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi