Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

VIDEO: Zemřela nejstarší Češka (+109)

Autor: Veronika Pohanková - 
2. července 2008
07:42

Česko přišlo o svou nejstarší obyvatelku! Marie Kráslová (109) zemřela v Českobudějovické nemocnici. Tam pobývala už několik týdnů a to poté, co přestala v domově důchodců přijímat stravu.

"Poslední dobou se pořád jen modlila. Když jsme jí něco říkali, tak většinou ani nereagovala," řekla Kráslové dcera Anna Nohavová, která spolu s ostatními příbuznými za babičkou chodila. A Kráslová jich měla opravdu hodně. Kromě syna a dcery, to bylo šest vnoučat, čtrnáct pravnoučat a dokonce i čtyři prapravnoučata.

"Je to smutná událost, ale smrt ve 109 letech není žádná tragédie. To je lidský život naplněný několikrát. Je nám to ale samozřejmě líto," uvedl starosta Hluboké, kde Kráslová poslední roky žila.

"Ještě pár dní předtím, než jí odvezli do nemocnice, byla čiperná, vyvolávala tady na sestřičky," vzpomíná na Kráslovou jeden z jejích spolubydlících v Domově důchodců v Hluboké nad Vltavou.

Střídmě jíst a pít. A také hodně práce! Takový recept na dlouhověkost radila vždy při narozeninových oslavách Marie Kráslová svým gratulantům. A u ní rozhodně fungoval. 13. listopadu by bývala oslavila 110 narozeniny.