Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Malá veverčata našla novou rodinu!

Autor: hra - 
15. dubna 2009
05:00

Jsou na světě teprve pár týdnů, a už jim šlo o život. Čtyři malé veverky vypadly z hnízda poté, co jejich strom porazili dřevorubci. Teď jim mámu nahrazují zvířecí záchranáři v Makově na Písecku. Bez lidské pomoci by zrzečky nepřežily.

„Jsou u nás od Velikonoc. Tři jsou v pořádku, čtvrtá je ale zraněná. Snad se nám je podaří všechny zachránit,“ uvedl šéf záchranné stanice Libor Šejna.

Veverčím sirotkům je pět týdnů a už se rozkoukávají po světě. „Veverčata měla štěstí, že si jich lesní dělníci všimli. Sama by nepřežila. Skončila by jako potrava pro jinou zvěř,“ řekl Libor Šejna.

Veverčata váží sotva 10 dkg. Zatím dostávají piškoty namočené do speciálně upraveného mléka. Každým dnem jsou mrštnější. Stává se z nich klubko neposedných chlupatých ocásků. Udržet je všechny v dlani je téměř nemožné. Až trochu zesílí a povyrostou, čeká je návrat do volné přírody.


Záchranáři varují: Pozor na "opuštěná" mláďata!
Nastává období, kdy lidé houfně nosí z volné přírody do záchranných stanic údajně opuštěná mláďata. Většinou malé zajíce a srnky. „Tato mláďata jsou opuštěná jen zdánlivě. V 99 procentech případů je matka ukrytá opodál. Pouze v případě, že najdete na silnici mládě zajíce, můžete pomoci. Nezapomeňte si ale natrhat trávu a v ní ho přenést, aby nenačichl lidským pachem,“ řekl šéf záchranné stanice pro živočichy Makov Libor Šejna.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi