Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

New Orleans opouštějí kvůli hurikánu statisíce lidí

Hurikán Gustav
Hurikán Gustav  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
31. srpna 2008
20:32

Statisíce vyděšených obyvatel New Orleansu a jeho okolí prchají před ničivým hurikánem Gustav, který postupuje z karibské oblasti k jižnímu pobřeží USA.

V noci na neděli Gustav zpustošil kubánský Ostrov mládeže a nyní se blíží k oblasti New Orleansu v ústí Mississippi. Toto město těžce poničené před třemi lety hurikánem Katrina zahájilo dnes v 15:00 SELČ povinnou evakuaci obyvatel. Prezident George Bush kvůli hrozbě hurikánu odřekl účast na nominačním sjezdu své Republikánské strany v Minnesotě.

Místo do Minnesoty Bush odcestuje v pondělí do Texasu, kde navštíví operační středisko pro koordinaci záchranných prací, zřízené kvůli blížícímu se hurikánu Gustav. Poté by se mohl přesunout do Louisiany, pokud to ovšem situace umožní, uvedla agentura AP. Delegáty republikánského sjezdu má prezident oslovit prostřednictvím satelitního spojení. Ale i sami republikáni naznačili, že kvůli živlu zvažují sjezd odložit. O úpravě sjezdového programu se nyní intenzivně jedná.

Intenzita hurikánu Gustav po přechodu nad Kubou poněkud poklesla a má nyní jen třetí stupeň pětistupňové Saffirovy-Simpsonovy bouřkové škály. Při přechodu nad karibskými ostrovy se ale Gustav v ničivosti a síle větru vyrovnal hurikánu Katrina v roce 2005 a není vyloučeno, že opět zesílí, než pravděpodobně v pondělí navečer dorazí k pobřeží Louisiany.

Postup Gustava přes karibskou oblast si dosud vyžádal 85 lidských životů, a to na Haiti, v Dominikánské republice a na Jamajce. Naproti tomu Kuba díky důsledné evakuaci obyvatel z ohrožených oblastí nezaznamenala zatím žádnou oběť, zato však hodně zraněných a nedozírné hmotné škody. Zejména na Ostrově mládeže ležícího jižně od Kuby vichr zpřetrhal elektrické rozvody, polámal tisíce ovocných stromů a přívaly vody zdevastovaly silniční síť.

Západní část hlavního kubánského ostrova, odkud od pátku úřady z preventivních důvodů evakuovaly nejméně 250.000 lidí, pak uragán zasáhl již jen svým okrajem. V oblasti Los Palacios v provincii Pinar del Río zpřetrhal elektrická vedení, rozbíjel okna v domech a strhával střechy. Škody na sklizni zdejšího vyhlášeného tabáku snad budou malé, protože zemědělci úrodu uklidili do bezpečí ještě před příchodem hurikánu.

Hurikán, jehož oko nyní postupuje rychlostí asi 28 kilometrů v hodině, opustil kubánskou pevninu dnes kolem 04:00 SELČ. Podle americké meteorologické služby NHC dosahovala tehdy rychlost větru až 240 kilometrů v hodině, kubánští meteorologové ale v jednom okamžiku zaznamenali nárazovou rychlost větru dokonce 340 kilometrů v hodině.

V současnosti se oko hurikánu nachází asi 435 kilometrů jihovýchodně od ústí řeky Mississippi do moře. Služba NHC na základě dosavadních zkušeností předpokládá, že na pevninu poblíž New Orleans Gustav udeří v pondělí opět jako hurikán čtvrtého stupně.

Starosta New Orleansu Ray Nagin dnes v 15:00 SELČ zahájil povinnou evakuaci města, kterou předtím nařídily jeho orgány. Uposlechnutí příkazu sice úřady nebudou vynucovat, oznámily ale, že ti, kteří se rozhodnou zůstat, nemohou očekávat žádné operace na svou záchranu. Zůstavší musí uragán přečkat ve svých domovech a kdo bude v době platnosti povinné evakuace přistižen mimo obydlí, může být zatčen. Město vychází z předchozích zkušeností a chce zabránit chaosu, rabování a ztrátám na životech, které se objevily během řádění Katriny v roce 2005.

V rámci dosud dobrovolné evakuace město od pátku opustil autobusy, vlaky, letadly a osobními vozy až jeden milion obyvatel. Hromadný útěk způsobil zácpy na dálnicích, benzínovým pumpám došlo palivo a telefony jsou přetížené.

Podle meteorologů by se hurikán měl dostat nad pevninu v pondělí odpoledne místního času, tedy v noci na úterý SELČ, zatím stále míří na New Orleans a meteorologové varují, že by mohl mít stejně ničivé následky jako před třemi lety Katrina.

Americké těžební firmy, které působí v Mexickém zálivu, začaly kvůli hurikánu Gustav omezovat těžbu ropy a zemního plynu. Evakuovaly část svých zaměstnanců a podnikají opatření, která by jejich těžná zařízení měla ochránit před škodami. Severní část Mexického zálivu je pro těžbu ropy a plynu v USA naprosto klíčová, pochází odtud asi čtvrtina veškerého objemu ropy, která se vyprodukuje v USA. Světové ceny ropy se kvůli hurikánu už v pátek silně zvyšovaly a podle analytiků bude tento trend zatím pokračovat. Mezitím se na východ od Floridy formuje nová tropická bouře Hanna.

Republikánský uchazeč o úřad amerického prezidenta John McCain oznámil, že ještě dnes navštíví stát Mississippi, který má rovněž Gustav zasáhnout. McCaina doprovodí Sarah Palinová, která usiluje za republikány o úřad viceprezidentky. V minulosti McCain tvrdě kritizoval prezidenta George Bushe za způsob, jak se postavil k tragédii vyvolané hurikánem Katrina.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině