Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Gustav: Na Kubě stav nejvyššího ohrožení!

Hurikán Gustav na Kubě
Hurikán Gustav na Kubě  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
30. srpna 2008
21:15

Tropická bouře Gustav, která během soboty zesílila na ničivý hurikán, ohrožuje Kubu, na jejíž pobřeží by měla udeřit v sobotu večer.

Kubánské úřady již vyhlásily v Havaně a v západní části země stav nejvyššího ohrožení. Jižní pobřeží Spojených států by podle předpovědí meteorologů Gustav mohl zasáhnout v úterý, nicméně ohrožené oblasti, zejména město New Orleans, začaly již dnes opouštět tisíce místních obyvatel. Hurikán dosud v karibské oblasti usmrtil nejméně 78 lidí.

Podle nejčerstvějších zpráv Národního střediska pro hurikány (NHC) v Miami se Gustav změnil v hurikán čtvrté kategorie Saffirovy-Simpsonovy pětistupňové škály, přičemž rychlost jeho větru dosáhla cestou ke Kubě již 233 kilometrů v hodině. Střed hurikánu je nyní necelých 45 kilometrů jihovýchodně od Ostrova mládeže a pohybuje se severoseverozápadním směrem rychlostí asi 20 km v hodině. Meteorologové předvídají, že při přechodu přes Kubu doprovodí Gustava prudké deště.

Kubánská televize již oznámila zastavení provozu všech letadel, autobusů a vlaků směřujících do Havany i z hlavního města, stejně jako námořních trajektů na odlehlý Ostrov mládeže. Evakuováno bylo na 240.000 obyvatel ohrožených oblastí. Úřady jsou prý také podle agentury AP připraveny ochránit 20.000 turistů v provincii Matanzas, kde se nachází slavné letovisko Varadero.

V západní provincii Pinar del Río zemědělci horečně sklízejí proslulý kubánský tabák ještě před obvyklým termínem v obavách, aby bouře úrodu zcela nezničila. Úřady v médiích i pomocí městských tlampačů nadále vyzývají obyvatele, aby se před příchodem ničivého živlu ukryli do bezpečí.

New Orleans nechce zažít opakování katastrofického scénáře z roku 2005. Proto městské úřady podle agentury AP připravují povinnou evakuaci obyvatel města. Tisíce lidí však nečekaly na její vyhlášení a začaly již během dneška město opouštět, i když úder hurikánu se čeká až v úterý. Místní komunikace jsou proto zacpané stovkami automobilů, napsala agentura AP. Ti lidé, kteří nemají vlastní automobily, a také postižení a nemocní budou moci k evakuaci použít 700 přistavených autobusů.

Z ohrožené oblasti prchají i vystrašení obyvatelé dalších lokalit pobřežního pásma v blízkosti New Orleansu. "Dokážeme zvládnout příval vody do 170 centimetrů nad hladinou moře, ale ne 270 cm či dokonce 370 cm, před kterými meteorologové varují," řekl místnímu deníku Jean Lafite, který zastává úřad starosty v jednom zdejším pobřežním městečku.

Aglomerace, kterou ohrožuje Gustav, čítá přes milion obyvatel, kolik se ale do pondělí bude muset před živlem ukrýt do bezpečí, zatím místní úřady nedokázaly ani odhadnout. Podle odhadů federálních úřadů zasáhne přechod hurikánu přes oblast do života téměř 12 milionů lidí.

Rozsáhlé evakuace obyvatelstva dnes pravděpodobně začnou kromě Louisiany také v dalších třech amerických pobřežních státech. Americký prezident George Bush už vyhlásil stav ohrožení ve státech Louisiana a Texas. Zároveň v telefonickém rozhovoru ujistil guvernéry čtyř ohrožených pobřežních států, tedy kromě Louisiany a Texasu i Mississippi a Alabamy, plnou podporou Washingtonu. Zdůraznil, že pokud to bude nutné, federální vláda jim poskytne veškerou nezbytnou pomoc.

Bouře podle miamských odborníků s největší pravděpodobností zasáhne americké pobřeží poblíž New Orleans v úterý. Američtí meteorologové také vydali varování, že Gustav se může během následujících 48 hodin změnit v mnohem nebezpečnější hurikán čtvrté kategorie a že může vyvolat až devítimetrové vlny.

Očekává se, že v neděli bude střed bouře nad Mexickým zálivem.

New Orleansu a jeho okolí tak po třech letech hrozí z moře nové vážné nebezpečí. V roce 2005 hurikán Katrina právě toto město zdevastoval. Ničivé vichry a deště zde protrhly ochranné hráze kolem něho a zaplavily 80 procent města. Hurikán si tehdy vyžádal 1500 obětí a hmotné škody dosáhly 125 miliard dolarů. Katrina původně byla nad Mexickým zálivem hurikánem páté kategorie; po dosažení pobřeží blízko New Orleans se změnila na kategorii číslo tři.

V pátek bouře zasáhla Kajmanské ostrovy silou větru, která strhávala stromy a elektrické vedení. Poté se přehnala přes Jamajku, kde si vyžádala životy čtyř lidí. Předtím usmrtila na Haiti nejméně 59 lidí a osm v Dominikánské republice. Celkem si řádění Gustava v karibské oblasti již vyžádalo nejméně 78 obětí.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání