Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Začal soud s Radovanem Karadžićem

Autor: ČTK - 
31. července 2008
16:23

AKTUALIZOVÁNO: Začal proces s Radovanem Karadžićem před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu.

U soudu OSN, k němuž byl přepraven ve středu z Bělehradu, si vyslechne obvinění a vyjádřit se k nim. Karadžić shodil svou zarostlou vizáž a chystá se na proces (Blesk získal exkluzivní fotografie od srbského deníku Blic).

Někdejší prezident Republiky srbské v Bosně již od roku 1995 čelí 11 obviněním z genocidy, ze zločinů proti lidskosti a z porušování ženevských konvencí, jichž se údajně dopustil během občanské války v Bosně v letech 1992 až 1995.

Měl by se zodpovídat mimo jiné i z podílu na povraždění 8000 bosenských Muslimů ve východobosenské Srebrenici v roce 1995. Tento zločin je označován za největší masakr civilistů v Evropě od druhé světové války.

Karadžić už dal najevo, že se chce hájit sám. Před dnešním čtení obvinění může soud požádat, aby z nich byl uveden pouze stručný výtah, případně má právo vyslechnutí obžaloby zcela odmítnout.

Poté bude vyzván, aby se vyjádřil, zda se cítí vinen či nikoli. Jeho advokáti již ve středu sdělili, že využije práva vyjádřit se k obviněním až 30 dní po jejich vyslechnutí.

Samotný ostře sledovaný proces začne nejspíš za několik měsíců a potrvá pravděpodobně několik let.

"Na případné zadržení se dobře připravil a myslí si, že všechno půjde dobře. Spoléhá na pomoc ruské diplomacie," řekl Luka Karadžić - bratr obviněného.

(Jak vypadá vězení prominentů? Čtěte zde!)

(Kdo Mezinárodnímu tribunálu stále uniká? Čtěte zde!)