Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Neprávem seděl 27 let, teď ho pustili

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: archiv)
Autor: ČTK - 
30. dubna 2008
16:12

Z vězení v americkém Dallasu vyšel dnes, díky testům DNA, po 27 letech muž odsouzený za vraždu a znásilnění, které nespáchal.

Jeho nevinu prokázaly až nyní testy DNA. Pětapadesátiletý James Woodard strávil za mřížemi více času, než kterýkoli jiný neprávem odsouzený člověk v historii Spojených států osvobozený na základě testů DNA.

Woodard je zároveň v dallasském okrese osmnáctou osobou zproštěnou viny díky testům DNA provedeným pro vyhlášení rozsudku, uvádí organizace Innocence Project. Ta prosazuje provádění testů DNA kvůli dostatečnému prověření důkazů v kriminálních procesech.

"Děkuji bohu za existenci Innocence Project, bez této organizace bych tady nebyl. Skomíral bych ve vězení," řekl šťastný Woodard, který byl v roce 1981 odsouzen na doživotí za vraždu a znásilnění jednadvacetileté ženy. Tu našla policie na břehu řeky znásilněnou a uškrcenou.

Woodard byl nejprve usvědčen na základě výpovědi dvou svědků. Jeden z nich později výpověď odvolal, svědectví druhého nepovažuje Innocence Project za věrohodné. Woodard od začátku tvrdil, že je nevinný.