Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Slovenské předčasné parlamentní volby: Levice v čele s Ficem vyhrála

Autor: ČTK, mivr - 
10. března 2012
22:47

Předčasné parlamentní volby na Slovensku podle očekávání zřejmě jasně vyhráli opoziční sociální demokraté (Směr-SD). Strana expremiéra Roberta Fica bude mít v parlamentu většinu!

Opoziční sociální demokraté (Směr-SD) v sobotních předčasných parlamentních volbách na Slovensku převálcovali politické soupeře. Ve sněmovně získají pohodlnou většinu pro sestavení jednobarevné vlády.

"Dosáhli jsme výsledku, který nás překvapil. Měl jsem tajný sen získat milion voličů, což se nám podařilo," komentoval průběžné výsledky Fico. Už v noci propukly v centrále strany mohutné oslavy jasného volebního vítězství.

Po sečtení hlasovacích lístků z více než 95 procent okrsků dostal Směr-SD téměř 45 procent hlasů. To by mu ve 150členné Národní radě zajistilo 84 křesel. Pravice utrpěla drtivou porážku a vydobyla si pouze 66 křesel.

Výsledek Směru-SD je tak lepší, než přepokládaly průzkumy veřejného mínění i volební odhady sestavené na základě odpovědí voličů v den hlasování. Směr-SD, který v minulosti spojil levicová seskupení, dosáhl ještě silnějšího postavení než v 90. letech dominantní HZDS někdejšího trojnásobného premiérka Vladimíra Mečiara.

Novou vládu čeká boj s vysokou nezaměstnaností, jakož i nelehká úloha ozdravit státní finance, aby podíl veřejného schodku na výkonu ekonomiky v příštím roce nepřekročil tříprocentní limit stanovený Bruselem. Fico se dnes k tomuto závazku přihlásil. Už dříve oznámil, že by zvýšil zvláštní daň pro banky, která je už nyní jednou z nejvyšších v EU. Více na dani z příjmů v případě sestavení vlády Směrem-SD patrně zaplatí i občané s nadprůměrnými příjmy a nejziskovější firmy. To by znamenalo ústup od rovné daně z příjmů, která je v zemi stanovena na 19 procent.

riavenka ( 11. března 2012 16:22 )

určite, ale naslepo,lebo niet komu veriť!

riavenka ( 11. března 2012 16:20 )

Pravica ,ľavica keď vstupili do EU, tak cesty spať už niet.Kolonia? Myslíš že Fico ma čarovný prútik a zachrani Slovákov pred nezamestnanostou a chudobou ?Prečo utekaju slováci do sveta?Myslíš,že to robia s radostou?Nie.Chcu prežit ako ludia,nie doma ako bezdomovci.

w.mojko ( 11. března 2012 16:12 )

pokračujem: ako napríklad koaliciou dosadená št.tajomníčka (nespĺňala predpísané VŠ vzdelanie), ktorá za 1,5 roka nevytvorila na ministerstve okrem honu na čarodejnice (prenasledovanie všetkých nestranných zamestnancov,čo pracovali roky na svojich odborných pozíciách)na svoje predchodkyne.Tie boli za prvej Ficovej vlády naozaj odborníčky na sociálnu politiku, pracovali v odbore viac ako 30 rokov a dokonale rozumeli svojmu rezortu. Nič z ohováračiek sa nepotvrdilo, práve naopak, vyplávali na povrch rôzne daňové podvody ministra koalície....................... Takže, ďakujem,bratia Česi, za príspevky,ale pokiaľ máte informácie len z médií. ovládaných mecenášmi koalície, či z bulváru, naozaj to radšej nekomentujte. Máte rovnaké starosti a rovnakých politikov, ako my. Tí sa, žiaľ, nemenia k lepšiemu...

w.mojko ( 11. března 2012 16:05 )

Som slovenský volič a nie som ani vpravo-ani vľavo. Zažila som socialimus,mečiarizmus, Dzurindizmus...Aj vládu Fica. Bola to najslušnejšia vláda voči občanom. Netvrdím, že bez chyby, netvrdím, že som bola spokojná. Mečiar sa postaral o rozbitie Československa- keďže vedel, že národ s tým nesúhlasí, nedovolil referendum. Porozdával a za bagateľ rozpredal veľkú časť slovenského majetku. Dzuinda počas svojho premiérovania toleroval samé podvody, krádeže, korupciu (veľa z toho sa už dokázalo, napr.kauza Gorila).Invalidov zrušili a vyhlásili ich za zdravých (kto mal odrezanú nohu pod kolenom, či ruku pod lakťom, bol podľa Kaníkového a Zajacového bodového systému zdravý a práceschopný, nad kolenom a lakťom už nie...)a teda práceschopných. Zo dňa na deň im odobrali často jediný príjem, a 10 mesiacov, až do nástupu prvej Ficovej vlády, im nebola poskytnutá absolútne žiadna sociálna pomoc.Popredávali, tichučko, aby nikto nevedel, lukratívne nemocnice, hlavne pre veľké pozemkové plochy, zaviedli druhý, pre 99% sporiteľov, nevýhodný, pilier sporenia, z ktorého profitujú výlučne správcovské spoločnosti. Zo zákona do neho musel vstúpiť každý, kto nastúpil prvýkrát do zamestnania, či si otvoril živnosť.Bez možnosti vystúpiť...Najnovšie, po Novom roku 2012, urýchlene chcela vláda predať najlepšie vybavenú veľkú nemocnicu Na Kramároch.Len vďaka jednému článku v podvodníckom reťazci vládnej koalície, ktorý za žiadnu cenu nesúhlasil s predajom, sa tento podvod neuskutočnil. Ale veľa, preveľa ďalších... Takže Fico predstavuje najmenšie zlo pre Slovensko a jeho budúcnosť. Doteraz mu totiž nikto nedokázal absolutne nič nekalé.Napriek tomu, že koalícia prizvala po svojom nástupe stovky exkluzívne platených expertov zo zahraničia a prevádzali v každom odvetví na všetkých ministerstvách a všade, kde mohli, hĺkbkové kontroly.Okrem drobných nedostatkov nezistili pochybenia.Ale daňových poplatníkov stáli mesačne milióny eur, zbytočne vyhodených. Občas vypustili nejakú kačicu, ako na

sharp ( 11. března 2012 15:55 )

A to si myslíš, že pravice by Slovensko zachránila ? To nevidíš, že pravice pomáhá Němcům a Francouzům, aby z Česko a Slovenska vytvořili svou kolonii ?

Zobrazit celou diskusi