Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Triumf cara Putina: Plakal dojetím! A miliony Rusů slzely vzteky

Autor: simao, ČTK - 
5. března 2012
11:52

Jedni plakali dojetím (a nebo to alespoň zdařile předstírali), druhým se do očí hrnuly slzy vzteku. Vladimir Putin se vrací do Kremlu a nic na tom nezměnily ani nedávné protesty proti jeho nadvládě nad Ruskem. Slzu uronil i sám Putin. Světová média mu však příliš světlou budoucnost nepředpovídají.

Na oslavu Putinova vítězství se vydaly do ulic tisíce jeho podporovatelů. A Putina to dojalo k slzám, stejně jako fakt, že se po čtyřech letech vrací na místo činu - do prezidentského křesla, ze kterého předtím úřadoval již dvě volební období.

Car je oslabený. V takovém duchu však komentuje Putinovo vítězství značná část světových médií. Opozice, která je s výsledkem voleb nespokojená, ale nedokázala postavit proti Putinovi kvalitního protivníka. Rozsáhlé předvolební protesty a nepokoje alespoň upozornily na to, že se z letargie přece jen probouzí část ruské společnosti.

Jenže nebylo to nic platné, vše zůstává při starém. A otěže nad Ruskem třímá v rukách i nadále Vladimir Putin. I když mu západní média prorokují narůstající problémy, kterým bude muset čelit.

Podle ruských médií vyhrál ve starém stylu

Ke zjevným skandálům prý nedošlo, na druhou stranu od okamžiku oznámení Putinovi nominace bylo těžké představit si, že by vyhrál někdo jiný. Na takovém hodnocení se shoduje většina ruských médií.

Přesto se prý najdou drobné škraloupy na průběhu voleb - namátkou třeba údajné vyhánění pozorovatelů z volebních místností a sbírání hlasů "obvyklým způsobem". Dále pak nerovné podmínky pro kandidáty a nepřítomnost nových tváří mezi nimi, s výjimkou miliardáře Prochorova, a také jakási sterilizace celého volebního procesu.

Putin zkrátka vyrazil "štěstíčku naproti" a byl na volební boj dobře připraven. Z kritiky si příliš velkou hlavu nedělal a je jen otázkou, nakolik přistoupí k proklamované diskuzi se stále hlasitější opozicí.

Výsledky ruských voleb: Překvapení se nekonalo, Putin vyhrál. Na druhém místě skončil šéf ruských komunistů, na třetím překvapivě miliardář Prochorov Výsledky ruských voleb: Překvapení se nekonalo, Putin vyhrál. Na druhém místě skončil šéf ruských komunistů, na třetím překvapivě miliardář Prochorov | Archiv Blesku, ČTK, Reuters

Překvapením voleb Prochorov

Daleko za Putinem skončil šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov (17,7% hlasů), na třetí místě pak miliardář Michail Prochorov (9,2%). Právě ten se stal největším překvapením voleb, do nichž však žádný skutečně vážný soupeř Putina nezasáhl.

Prochorov (46), třetí nejbohatší Rus podle magazínu Forbes s odhadovaným majetkem 18 miliard dolarů, sklízí kladné ohlasy za to, že začínal "od píky" a přesto dokázal část voličů zaujmout. Neměl za sebou přitom žádnou silnou politickou stranu.

Zároveň je však nutné dodat, že se před volbami spekulovalo i o napojení Prochorova přímo na Putina. Dokonce došlo i k drobnému skandálu, kdy byl Prochorov sesazen z čela nově vzniklé strany Pravá věc - údajně však jen proto, aby se zbavil nálepky Putinova pěšáka. On sám spojení se staronovým prezidentem odmítá.

ivoadler ( 5. března 2012 15:42 )

No, snad tam bude už jenom jedno volební období a skončí. I tak toho bude dost. Putinem je celý demokratický proces v Rusku zakonzervovaný, ale na druhé straně... Rusko určitou politickou stabilitu potřebuje. A je dobře, že tato stabilita vzniká demokratickým způsobem. To snad nepopře ani ten největší antikomunistický tupec.

miglandc ( 5. března 2012 15:05 )

Jen to jediné...bože jak chutná moc!

komodor ( 5. března 2012 13:04 )

Boha jeho to je zase clanek. Nase prozapadni modra media nedokazou zkousnout jeho vitezstvi. Jsem zvedav co budete psat az to neda cernousek kterej mu bude urco gratulovat mezi prvnima. Coz se u nasich medii neda cekat pac jsou svou modrou hlavou v riti ju es ej. Jen dobre ze to Putin vyhral a to s velkou prevahou!

moiaza ( 5. března 2012 12:27 )

Nikdy se nenajde ten, který by se zavděčil všem. Typický příklad u nás v ČR. Máme prezidenta který nechal legálně rozkrást republiku. Jeho kuponovka vešla do dějin. Beztrestně zmizela obrovská suma peněz. Mnozí mu to nemůžou zapomenout a raději by ho viděli na Borech, než na hradě. Pro řadu lidí je hodný a lidumil. Nepozná hlupáky a zloděje. Viz Kožený a Dobeš. Po hřbetech komunistů se vyšplhal k výšinám. /tchán Šalgovič vlivný slovenský komunista/. A přesto řada lidí nedá na něho dopustit. Podobné je to i v Rusku. Nemáme si co vyčítat.

smrk ( 5. března 2012 12:25 )

Co nám je do toho, máme málo svých starostí ? Nejsem rusofil, ale byl bych k.u.r.v.a. opatrnej v komentářích - pořád od nich máme ropu a plyn - tak bacha na zabouchnutá vrátka.

Zobrazit celou diskusi