Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Slováci se bouří kvůli zkorumpovaným politikům: Do ulic jich vyšlo na 25 tisíc!

Autor: lm, mivrk - 
4. února 2012
15:35

Jedna z organizátorů protestu Lucia Gallová odhadla, že jen v Bratislavě přišlo na 15 tisíc lidí, podle médií se k demonstracím připojilo další 10 tisíc lidí v ostatních městech. Shromáždění reaguje na zveřejnění kompromitujích spisů o slovenských politicích. Menší politické strany využívají kauzu v předvolebním boji.

Obsah spisů naznačuje korupční jednání politiků při privatizacích na přelomu roku 2005 a 2006. V něm se hovoří o údajném napojení kabinetu Mikuláše Dzurindy (SDKÚ-DS) a finanční skupiny Penta, ta celou záležitost popírá.

Bratislavský protest se měl původně konat jen před úřadem vlády. Zde účastníci házeli na úřad vajíčka a banány. Nejagresivnější se dokonce pokusili vyvrátit bránu. Problém nastal až když se někteří přesunuli i před budovu parlamentu. Ti, kteří neuposlechli výzvy k rozchodu byli zasaženi vodními děly a slzným plynem. Policie se k radikálnímu kroku odhodlala poté, co byli její dva příslušníci při protestech zraněni.

Ačkoliv pravost spisu nebyla ještě oficiálně potvrzena, ministr vnitra Daniel Lipšic uvedl, že akce Gorila se opravdu konala. V průběhu následujících týdnů by měly být známé výsledky vyšetřovací komise. Gallová počítá i s dalšími protesty.

blonk ( 4. února 2012 22:43 )

no vidíš u Nás se zase řekne nýmand s "y" prostě všude je něco tak ahoj

kov3 ( 4. února 2012 22:31 )

u nas v Syrii mame oznacenie takehoto nimanda, ze je ko.kot...

ccir ( 4. února 2012 22:28 )

blonk... si úplne blonk a hlavne mimoriadne drzí. Nafukuješ a staviaš sa tu voči všetkým ako prázdny mech!

blonk ( 4. února 2012 21:52 )

ale jiříku jdi si lehnout a já myslel že již jseš v pohodě uklidněný a ty zase ty svoje řeči nenervuj se, dneska už teda nic jdi spát a zítra se podívej ven je tam hezky tak to snad vyjde.

jiriforman ( 4. února 2012 21:35 )

Ale vyjadřování jako ožrala z vesnické tancovačky máš tady ty. Přesně jako ten Kalousek. Ale raději se drž zpátky. Příště už to za tisícovku nebude.

Zobrazit celou diskusi