Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nahé Ukrajinky: KGB nás unesla a zneuctila!

Autor: ČTK - 
21. prosince 2011
18:59

Mezinárodní dohru měla v úterý skandální akce známého ukrajinského hnutí Femen, jehož poloobnažené aktivistky protestovaly proti represívnímu režimu prezidenta Alexandra Lukašenka před hlavní centrálou tajné policie KGB v Minsku. Čtyřčlenná výprava bojovných dívek svůj happening absolvovala zpočátku bez větší újmy, po jejím skončení však aktivistky beze stopy zmizely.

Informace měla původně média jen o kameramance skupiny, australské novinářce Kitty Greenové. Tu v úterý minská policie zadržela a zabavila jí kameru a fotoaparát. Po důrazné intervenci australského velvyslanectví byla Greenová propuštěna z vazby a vyhoštěna. Nyní se nachází v metropoli sousední Litvy Vilniusu.

V úterý odpoledne se ozvala i skupina ostatních dívek, které údajně v pondělí večer před odjezdem z minského nádraží do Kyjeva napadla skupina agentů běloruské KGB. Dívky byly se zavázanýma očima vyvezeny do lesa na jihu Běloruska, kde je policisté ohrožovali nožem, vysvlékli, ostříhali, polili benzínem a vyhrožovali upálením. Únosci nakonec nechali v noci nahé aktivistky bez dokumentů v lese nedaleko bělorusko-ukrajinských hranic. Tam vyčkaly příjezdu pracovníků ukrajinského velvyslanectví.

Aktivistky studentského hnutí Femen, které vzniklo v roce 2008, měly vzhledem k výstřední povaze svých protestů řadu konfliktů i na Ukrajině a v některých dalších evropských zemích. Postih se ale dosud vždy omezil na domluvu či pokutu. Členkami hnutí je zhruba 300 žen, z nichž dvacet se aktivně účastní "polonahých" protestů.

vlasta1 ( 30. června 2017 15:14 )

Náhodou je to pěkné a mohla by se z toho i u nás udělat tradice.

salto ( 30. června 2017 08:27 )

Jakpak na ty svoje akce asi získávají prašule?

husqarnowicz ( 22. prosince 2011 18:13 )

Hysterky...pořádně je zapřáhnout do práce a nějaký autoritativní režim by jim byl dokonale ukradený.

russoo ( 22. prosince 2011 17:35 )

Koukám to jsou profiaktivistky,ta pokérovaná blondýna je ve Francii,Bělorusku,Itálii, takže jsou to profi-stěžovatelky.A protestují asi proti všemu a všem. Chtělo by to holky inovaci-příště celé naostro...

lipno ( 22. prosince 2011 12:17 )

Redaktorům nic neříká shoda podmětu s přísudkem? (Y/I)? Celkem bych článku věřil, kdyby ho nepsaly české řiťolezecké rychlokvašky

Zobrazit celou diskusi