Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Protesty v Egyptě mají 22 obětí: Odstupte, křičí dav

Autor: ČTK, oj - 
21. listopadu 2011
10:43

Na káhirském náměstí Tahrír znovu tekla krev. Egyptská police tvrdě zasáhla proti stovkám lidí, kteří demonstrují proti vládnoucí armádě. Od soboty bylo zabito nejméně 22 lidí. Některé zdroje však hovoří již o 33 mrtvých. Stovky dalších jsou zranění.

Na ústředním káhirském náměstí se v pondělí shromáždilo znovu kolem 3000 lidí. Jednotky pořádkové policie proti nim zasáhly slzným plynem a gumovými projektily. Agentura AP uvedla, že policie zaútočila také na improvizovanou polní nemocnici na náměstí a aktivisté museli přenést zraněné do nedaleké mešity.

Demonstranti po neúspěšném nočním pokusu policie vyklidit náměstí rozbili chodníky a na policii házeli kusy betonu a zápalné lahve. Střety se odehrály i u ministerstva vnitra nedaleko náměstí Tahrír, které se v lednu a v únoru stalo epicentrem protestů proti tehdejšímu egyptskému prezidentovi Husnímu Mubarakovi.

Podle agentury Reuters nedaleko náměstí stoupal dým z šestipatrové budovy. K místu přijeli hasiči a policie zasáhla slzným plynem proti davu, který se tu shromáždil.

Po Mubarakově svržení 11. února vládne v této severoafrické zemi armáda. Účastníci demonstrací viní generály z toho, že se chtějí udržet u moci, a požadují rychlejší předání moci do rukou civilní vlády. Protestují také proti chystané ústavní změně, která by armádě zajistila větší pravomoci.

Mocenského vakua využili radikálové

Mocenského vakua po svržení Mubaraka využily radikální organizace na Sinajském poloostrově, z nichž některé se inspirují teroristickou sítí Al-Káida. Nejmenovaný bezpečnostní činitel oznámil, že jeden policista byl zabit a další utrpěl zranění ve městě Aríš na severu Sinajského poloostrova, kde na ně při zákroku proti jedné z těchto organizací stříleli členové jedné z těchto organizací.

Podle analytiků by pokračující násilnosti v období voleb mohly podkopat legitimitu nového zákonodárného sboru a prohloubit frustraci Egypťanů, pokud jde o předání moci.

12356 ( 21. listopadu 2011 13:16 )

 No jestli jsou to fotografie od fotografu z Reuters, tak bych se vubec nedivila. Ti uz meli s padelanymi a lzivymi fotografiemi z Blizkeho vychodu ostudy dost a dost. Mne nejen ,ze pripada, ze se tou krvi "krvi" chlapecek nejen zmaloval, ale i ten vyraz je nahrany. Ale ted premyslim, coi budou delat vsechny ty holky a zensky, co jezdi do Egypta na sexualni dovolenou delat? Na Orbionu to bude zxase vrit a devcata si budou davat vzajemne rady, jak dostat sve egyptske nefachcenko manzele do Ceska... http://www.speroforum.com/a/34500/Reuters-admits-to-doctored-photos-of-Gaza-Flotilla

axelspringer ( 21. listopadu 2011 12:41 )

Mám pocit, že tam krev je tam buď přibarvená nebo částečně dokreslená

gogo ( 21. listopadu 2011 12:25 )

Mají co chtěli.... I my jsme kdysi cinkali ....

smrk ( 21. listopadu 2011 11:14 )

Maj co chtěli, takhle to dopadne za chvilku i v Tunisku a Libii - teprve budou čumět revolucionáři

Zobrazit celou diskusi