Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vyhlídkový let balónem nepřežilo 11 lidí: Příbuzní obětí tragédii přihlíželi

Autor: ČTK, zun - 
7. ledna 2012
16:07

Tragédie se odehrála na Novém Zélandu. Koš vyhlídkového balónu, ve kterém bylo 5 manželských párů, zavadil o elektrické vedení. Posléze se vznítil a spadl na zem. Nikdo neštěstí nepřežil.

V době kolize se v balónu nacházelo jedenáct osob, nikdo nepřežil. Vyhlídkový let dostaly manželské páry jako dárek k Vánocům. Neštěstí proto přihlížel dav příbuzných.

Po celou dobu letu bylo příznivé počasí a vál slabý vítr. Skvělý zážitek se proměnil v neštěstí až při přistávacím manévru. Koš se zachytil o elektrické vedení a následně vzplál. Poté se v plamenech zřítil na pole. Z hořicícího koše, v zoufalé snaze o záchranu vlastního života, vyskočili dva pasažéří. Výskok z balónu však nepřežili.

O hrůzné podívané promluvila pro New zealand Herald svědkyně nehody:"Bylo to strašné. Balón letěl vysoko nahoru, prý kvůli tomu horku, a my jsme viděli, jak z něj dva lidi vyskočili. Všichni křičeli. Pak začal celý balón hořet a prostě spadl,"

Televizní stanice TVNZ odvysílala slova svědka nehody, starousedlíka Davida McKinleyho:"Když jsem ho poprvé viděl, letěl kousek nad stromy. Vypadlo to, jako by chtěl nabrat výšku. Pak už z něj byly jen desetimetrové plameny. Spadl dolů jako nějaká raketa,"

Lance Hopping, který dnešní let řídil byl zkušený pilot, který měl odlétány stovky hodin. Příčiny nehody jsou oficiálně stále vyšetřovány. Jedná se o největší leteckou novozélandskou katastrofu od roku 1979.

abyss ( 7. ledna 2012 19:53 )

To mi také neni úplně jasné. Elektrické vedení neni nijak zvlášť vysoko. Ale píší, že po vzplanutí balón začal prudce stoupat. Přesnou výšku ale neuvádějí.

janek07 ( 7. ledna 2012 18:40 )

To teda musel být maxi koš,že se tam vešlo 11lidí!!!Jestli to není zase kachna :/

lipno ( 7. ledna 2012 17:58 )

Z jaké výšky vlastně spadl?

welcomet ( 7. ledna 2012 17:27 )

Takový dárek potěší Ale říká se-darovanému koni na zuby nekoukej..

Zobrazit celou diskusi