Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hvězda Top Gear Jeremy Clarkson: Stávkující bych postřílel

Autor: ČTK, oj - 
1. prosince 2011
16:04

Hvězda motoristického pořadu Top Gear Jeremy Clarkson urazil stávkující Brity. "Upřímně řečeno bych je všechny zastřelil. Vytáhl bych je všechny ven a zastřelil je před očima jejich rodin," řekl v televizním pořadu BBC. Stávka proti důchodové reformě, které se zúčastnilo asi 2 miliony státních zaměstnanců, je největší od generální stávky roku 1926.

Ministr financí George Osborne jej kritizoval jako akci, která stejně ničeho nedosáhne. Penzijní reforma je součástí úsporných opatření, která mají omezit závislost Británie na půjčkách. Má zvýšit věk odchodu do důchodu i příspěvky do důchodového systému.

Na twitteru se velmi rychle objevily komentáře Clarksonových výroků. Bývalý vicepremiér John Prescott například napsal: "Vím, že Jeremy Clarkson lidi rád vytáčí, ale je dobré říci, že ročně dostává z veřejných peněz milion liber."
Na levicovém blogu Labour Matters se objevila výzva, aby si diváci u BBC stěžovali. BBC se za Clarksona omluvila divákům, jichž se mohla moderátorova slova dotknout.

Spisovatel a novinář Tony Parsons napsal: "Jeremy Clarkson mylně vyhodnotil situaci. Kritizovat dnes stávkující státní zaměstnance je totéž jako hajlovat na Last Night (hudebního festivalu BBC) Proms."

Kvůli sebevrahům na železnici nezastavovat!

Clarkson v programu ve své eskapádě pokračoval stížnostmi na zpoždění vlaků kvůli lidem, kteří na dráze spáchají sebevraždu: "Někdy jedu do Londýna vlakem a v Readingu často zastavíme. Vždycky kvůli někomu, kdo skočil pod vlak a je rozmačkaný. Člověk si řekne, proč jsme zastavili kvůli tomu, že jsme někoho porazili? Jakou to má cenu? Nijak mu to nepomůže."

Středeční show uváděli Matt Baker a Alex Jones a při Clarksonových slovech se často ošívali. Baker zdůraznil, že Jeremy vyjadřuje jen vlastní názory. Na konci pořadu se omluvil za pasáž o sebevrazích.

Jones pořad vedl slovy, že v den stávky chtěli mít ve studiu hosta s "vyváženými a nekontroverzními názory, který se snaží nikoho neurazit". Baker k tomu dodal: "A dostali jsme Jeremyho Clarksona".

Clarkson je díky svému ostrému jazyku dobře znám. V roce 2009 řekl například o premiérovi Gordonu Brownovi, že je to "jednooký skotský idiot", a obvinil ho z lhaní.

honza1965 ( 1. prosince 2011 23:45 )

Jakým konkrétním způsobem by ses chtěl postavit za piloty, aby se jejich stávka vedená způsobem nemajícím šanci na úspěch proměnila ve stávku se šancí uspět?

e.44 ( 1. prosince 2011 23:39 )

Právě ses usvědčila z vlastní blbosti

letajici_svec2 ( 1. prosince 2011 23:15 )

jenže není stávka jako stávka..např piloti u nas teď stávkují z vážného důvodu, ale ve Francii se stávkuje protože už se dlouho nestávkovalo

letajici_svec2 ( 1. prosince 2011 23:12 )

nyní je krásná příležitost postavit se za piloty, které chce Kalousek vyházet, přičemž on sám nedokáže pohlídat statní podniik, kteří jeho kamarádí hodlají ohlodat

honza1965 ( 1. prosince 2011 22:39 )

jana999 ty jseš óbr magóór co se hned tak nevidí Brouk Pytlík kříženej s provařenou Annou proletářkou

Zobrazit celou diskusi