Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Atentátníci z minského metra dostali trest smrti: Popraví je kulkou do týla

Za atentát v minském metru budou oba útočníci popraveni
Za atentát v minském metru budou oba útočníci popraveni  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
30. listopadu 2011
15:59

Rozsudek smrti vynesl soud v Bělorusku nad dvojicí atentátníků, kteří v dubnu v minském metru zavraždili 15 lidí a více než 300 zranili. Odsouzení budou popraveni střelo do týla. Bělorusko, které je často terčem kritiky kvůli porušování lidských práv, je jedinou zemí v Evropě, která má trest smrti.

Dzmitryj Kanavalav a Uladzislav Kavaljov "představují mimořádné nebezpečí pro společnost a je třeba jim udělit nejvyšší trest," citovala agentura AFP zdůvodnění rozsudku. Soud tak vyhověl návrhu prokuratury. Odsouzenci budou popraveni střelou do týla.

Proces s dvojicí 25letých mužů začal v polovině září. Obhájci žádali, aby byli kvůli nedostatku důkazů osvobozeni. Matka jednoho z nich prosila o milost prezidenta Alexandra Lukašenka, o němž se mluví jako o posledním diktátorovi v Evropě. Tisíce lidí podepsaly petici proti trestu smrti.

Kromě útoku ve stanici metra Okťabrskaja z 11. dubna byli Kanavalav a Kavaljov obžalováni ještě ze dvou dalších pumových útoků, a to ve Vitebsku v roce 2005 a v Minsku v roce 2008. Tyto akce si nevyžádaly žádné oběti na životech. Podle tvrzení obžaloby se zadržení při výslechu přihlásili k běloruské opozici. Svým činem prý chtěli dosáhnout změny režimu.

Mnoho lidí v Bělorusku se domnívá, že v atentátu mohla mít prsty tajná služba KGB nebo jiné složky mocenského aparátu autoritářského státu. Na internetu bloggeři uváděli, že režim chce podle vzoru sovětského diktátora Josifa Stalina krvavým terorem odvést pozornost od těžké krize.

Matka Kavaljova dnes prohlásila, že šlo o monstrproces, při němž byla doznání vynucena mučením.

husqarnowicz ( 1. prosince 2011 08:49 )

Vždycky jsem byl proti trestu smrti. Ale právě tohle je jeden z mála případů, kdy je zcela na místě a který opodstatňuje jeho zachování.

bobou ( 1. prosince 2011 06:58 )

Jakou kulku do zátylku? Já by jsem je dal k dispozici těm pozůstalím. Aby měli alespoň nějakou satisfakci. To by byl podle mne pro ty atentátníky přiměřený trest.

letajici_svec2 ( 1. prosince 2011 00:16 )

kulka do týla je velice milosrdná..ale aspoň něco

honza51 ( 30. listopadu 2011 21:06 )

Na takové swině, SPRÁVNÝ ROZSUDEK, lidem to život nevrátí, ale takové zrůdy nebudou už nikdy nikoho otravovat a ničit mu život, tleskám tomu rozhodnutí . Jenom je škoda, že toho magora z Norska dají do léčebny, ten by zasloužil klasickou popravu, jak ve středověku, aby si to trošku "užil" . Hajzl jeden vrahounský!

gevi ( 30. listopadu 2011 21:00 )

Breivika shledají nepříčetným a nakonec ho pustí. Takže jsme s naší přísností tak někde uprostřed.

Zobrazit celou diskusi