Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slováci lákali do Británie matky: Na jejich dávkách vydělali 35 milionů

Marek Balog (vlevo), Darina Balogová a Jaroslav Bado zneužívali několik let sociální systém ve Velké Británii
Marek Balog (vlevo), Darina Balogová a Jaroslav Bado zneužívali několik let sociální systém ve Velké Británii  (Autor: Police)
Autor: oj, INT - 
7. listopadu 2011
17:01

Slovenská trojice nakradla 35 milionů korun ve Velké Británii. Do země přivezli desítky falešných matek, které pravidelně dostávaly sociální dávky. Darina Balogová, její manžel Marek Balog a bratr Jaroslav Bado jim pak většinu peněz sebrali a žili si luxusní život. Většinu peněz utratili za šperky.

Celá trojice si užívala v luxusních kasínech, nakupovala zlato a šperky. Balogová, která od příjezdu do Británie nepracovala jediný den, u sebe nosila hotovost téměř milion korun. Více než milion a půl poslali svým komplicům do Prešova na Slovensko.

Téměř 50 žen podle záznamů bydlelo v jednom rodinném domě. Všechny tvrdily, že pracují za nízké platy, aby získat daňové úlevy a příspěvky na děti. Poté, co trio využilo jejich identitu, nechalo je opět odjet na Slovensko. Dál ale kontrolovali jejich bankovní účty i cestovní pasy.

Podvod byl odhalen, když slovenští zločinci začali padělat výplatní pásky. Gang byl dopaden loni v červenci. „Společnost bude nenávidět osoby jako jste vy, které berou peníze těm, kteří je v dnešní ekonomické situaci skutečně potřebují,“ řekl soudce.

Hlavou organizace byla Balogová. U soudu dostala 4,5 roku. Její manžel si odsedí 3,5 roku, bratr si vysloužil 3 roky.