Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

V Bangkoku hrozí záplavy, v ohrožení je 12 milionů lidí

Autor: INT, mivr, ČTK - 
12. října 2011
10:32

Monzunové deště už několik dní zaplavují Thajsko. Voda už se žene i na hlavní město, kde žije dvanáct milionů obyvatel. Bylo zřízeno osmdesát evakuačních center. Ty pojmou ale jen deset tisíc lidí.

Během uplynulých dvou měsíců se povodně rozlily v 60 ze 77 thajských provincií. Vyžádaly si nejméně 281 obětí a zaplavily mimo jiné i továrny provozované firmami Nidec, Honda Motor a Canon. Ministerstvo financí tento týden snížilo předpovídaný ekonomický růst ze čtyř procent na 3,7 procenta a uvedlo, že katastrofa může zemi stát okolo 71 miliard korun.

Jako nejkritičtější období pro Bangkok meteorologové předpovídají dny mezi 16. a 18. říjnem. Nejohroženější jsou nízko položené oblasti v blízkosti letiště Suvarnabhumi a okolí řek a kanálů. "Úřady staví protipovodňové zdi, připravují evakuační plány i zásoby zdravotnického materiálu," řekl novinářům guvernér Bangkoku Sukchumpchand Paribatra. Pokud se voda přelije přes protipovodňové zdi, pak hrozí zaplavení i vnitřní části Bangkoku.

Turisté tam stále jezdí

Hlavní snahy o zabránění povodním se v Bangkoku soustřeďují na řeku Čao Pchraja, jejíž břehy lemují luxusní hotely včetně hotelu Peninsula, Shangri-La či Oriental, a stojí tu i thajská centrální banka Bank of Thailand.

"Rozmístili jsme zvýšený počet pytlů s pískem, abychom zabránili vniknutí vody," řekla mluvčí hotelu Shangri-La Rašana Pimolsintová. "V hotelu jsou na různých místech připraveny vodní pumpy," dodala s tím, že během uplynulých dní hotel zaznamenal asi 20 zrušených rezervací a jeho obsazenost je nyní zhruba 50 procent.

Thajský list Nation s odvoláním na nejmenovaného vládního činitele napsal, že varování před cestou do Thajska už vydalo 21 zemí včetně USA, Mexika či Španělska. Doporučení ke zvýšené opatrnosti při cestách do Thajska na svých internetových stránkách zveřejnilo už koncem září také české ministerstvo zahraničních věcí.


Potraviny do zásoby obyvatelé nakupovat prý nemusí

Bangkocké úřady vyzvaly obyvatele, aby nepropadali panice a neskupovali zboží do zásoby. Přiměla je k tomu skutečnost, že z některých supermarketů zmizely takové potraviny, jako je rýže či nudle. Na nedostatku zboží se podílí i povodně mimo hlavní město, které zablokovaly silnice a narušily dodávky do některých supermarketů v Bangkoku.

Bouře a deště v uplynulých měsících zasáhly podle údajů OSN více než šest milionů lidí v Jihovýchodní Asii a krom obětí v Thajsku si vyžádaly dalších 224 mrtvých v Kambodži, Vietnamu a na Filipínách. Monzunové deště minulý měsíc v Asii způsobily škody odhadované na sedm miliard dolarů.

Zobrazit celou diskusi