Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Libye pod palbou: Tripolisem otřásly výbuchy!

Autor: evak, ČTK - 
26. března 2011
09:47

NATO se do vojenské operace v Libyi dalo s plnou vervou. Tripolisem ráno otřásly tři silné výbuchy. Zásahy trvají už osmý den. Obama o operaci a jejích nákladech a cílech vydá prohlášení v pondělí. Diktátor Kaddáfí je nejspíš ukryt v podzemním bunkru. Hlídají ho jeho příznivci.

Tripolis zasáhly nejméně 3 silné exploze. Není jasné, jestli útoky proběhly ze vzduchu, nebo jestli aliance využila řízené střely. Údery se zaměřily hlavně na radarovou stanici a infrastrukturu. NATO převzalo odpovědnost za bezletovou zónu a celé akci velí kanadský generál Charles Bouchard.

Obama "na koberečku"

Obamův projev je ohlášen v době, kdy v americkém Kongresu sílí odpor proti vojenskému zásahu v Libyi. Zahraniční výbor sněmovny si na příští týden pozval  i ministryni zahraničí Hillary Clintonovou, aby americkou politiku v severní Africe vysvětlila. Poslanci žádají bližší podrobnosti zejména o nákladech a cílech operace.

Američané podle průzkumu agentury Reuters vzdušnou operaci mezinárodních sil nad Libyí podporují, 79 procent dotázaných soudí, že by cílem operace měl být i pád Kaddáfího režimu.

Kaddáfí v bunkru

Muammar Kaddáfí se nyní nejspíš schovává v Tripolisu. Často místo svého pobytu mění. Dle reportéra BBC jsou v Tripolisu určitě podzemní bunkry. Vidět jsou pouze větrací šachty. Zároveň je diktátor neustále obklopen svými příznivci, kteří jsou za něj ochotní položit život.

gogo ( 26. března 2011 14:40 )

že nelze klást rovnítko: svržení Kaddáfího = americké vlastnictví ropných polí ??? To snad ani na okamžik nemyslíte vážně .....

gogo ( 26. března 2011 14:37 )

Ano, na lidech proboha přece vůbec nezáleží... Horší licoměrnost se snad ani nedá vymyslet... A přesto se uvádí jako jediný (!) důvod další americké brutality.. A ten mouřenín zvaný NATO mi připomíná naši okupaci v roce 1968, kdy nás přepadli Sověti a "země varšavské smlouvy"... Podobnost schématu propagandy čistě náhodná ?

gogo ( 26. března 2011 14:32 )

Jestliže stát, který nikoho nenapadl ani ničím takovým žádnému jiném státu nevyhrožoval, je brutálně napaden vojenskou silou, jedná se jednoznačně o akt neomluvitelné agrese. Takto byla rozbombardována Jugoslávie, později Irák a Afghanistán… Nyní je na řadě Lýbie…. Pod záminkou potlačovaného povstání, které v historii bylo vždy vnitřní záležitostí toho kterého státu. Boj o surovinové zdroje pokračuje…..

gogo ( 26. března 2011 14:30 )

Přesně tak... Je až šokující jak málo lidí na diskuzi si toto uvědomuje a kolik jich jen bez vlastní úvahy papouškuje to, co jim média nakukají ... jednoznačná brutální a ničím neospravedlnitelná agrese a oni tomu tleskají... Neuvěřitelné ...

smrk ( 26. března 2011 12:19 )

né - zatím jsem nikde po jejich zásahu neviděl, že by získané bohatství vlastnil někdo jiný než oni, nebo jejich příbuzné firmy - bohužel !!! Kadááfí mě je šuma fuk, ale všechny tyto konfliky jen zvyšují riziko terorizmu ve světě.

Zobrazit celou diskusi