Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němci a Britové tajně evakuovali Čechy z Libye

Autor: ČTK, jaj, ap - 
28. února 2011
15:11

Díky tajné misi opouští nepokoji zmítanou Libyi další cizinci. Mezi nimi jsou i Češi. Ze země, ve které probíhá povstání proti režimu Muammara Kaddáfího, už byly nouzově odvezeny desítky tisíc cizinců. Rozhýbala se i Evropská unie, která v pondělí schválila sankce vůči libyjskému režimu. Opatření zahrnují zákaz cest do zemí "sedmadvacítky", zmrazení finančních aktiv tamních předáků a embargo na dovoz zbraní.

EU tímto krokem následuje Radu bezpečnosti OSN, která podobné sankce už schválila o víkendu, její opatření jsou nicméně ještě o něco tvrdší. Sankce se týkají i zákazu dodávat do Libye produkty, jako je slzný plyn či různé další prostředky používané při potlačování protestů.

Násilnosti, které si už vyžádaly nejméně několik stovek mrtvých, mezitím v Libyi nadále pokračují. Zmražení aktiv i zákaz cestovat do zemí EU se týká libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a zhruba dvou desítek jeho rodinných příslušníků a osob zodpovědných za násilné potlačování demonstrací.

V Libyi se mezitím schyluje k další bitvě mezi vzbouřenci a jednotkami věrnými Kaddáfímu. Ráno se odehrál prudký boj o město Misuráta asi 200 kilometrů východně od Tripolisu. Nad ránem povstalci sestřelili vojenské letadlo a zajali posádku. Na další boje se chystá i Závíja.

V Libyi už nejsou Češi

Nepokoji zmítanou zemi už opustili všichni čeští občané. Evakuováno bylo, jak infromoval server iDnes.cz 6 českých turistů z města Sabha. Z hlavního města Tripolisu odletěli zbylí pracovníci velvyslanectví a dalších 11 Čechů.

Díky třem letounům britského královského letectva v neděli mohlo z Libye odcestovat 150 lidí z pouštních oblastí na východě Libye a na Maltu, informovalo britské ministerstvo obrany. Už v sobotu britské zvláštní síly vyvedly z libyjské pouště 150 zaměstnanců ropných společností.

Německo dnes z Libye evakuovalo 132 lidí rovněž v tajné operaci německého vojenského letectva. Ministr zahraničí Guido Westerwelle oznámil, že poslalo dva letouny na přistávací dráhu německé ropné společnosti Wintershall.

Podle agentury AP tajné vojenské mise ukazují, že západní země jsou připraveny nebrat ohled na územní nedotknutelnost Libye, jestliže je v sázce bezpečnost jejich občanů.

rady4 ( 28. února 2011 10:44 )

Myslim ze nedotknutelnost konci tam, kde k udrzeni moci jsou pouzite zbrane a jeste dochazi k vyvrazdovani obyvatelstva. Nakonec zvoleny zpusobe evakuace je vzhledem k situaci v naprostem poradku.

Zobrazit celou diskusi