Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válka v ulicích žene Čechy z Libye

Autor: ČTK, Kjos - 
25. února 2011
16:52

Asijské, evropské a americké státy pokračují v evakuaci svých občanů z Libye zmítané násilnými protivládními protesty. Napětí vrcholí, reálně hrozí, že v zemi vypukne občanská válka. V Libyi zůstává ještě 22 Čechů. Ostatní se dostali už domů.

České firmy podle českého konzula už všechny své pracovníky s největší pravděpodobností poslaly do Česka. V Libyi zůstává ještě 22 Čechů. Konzul Jiří Hušner řekl, že firmy už své zaměstnance do Česka poslaly. Dnes mají odletět dva turisté a šestice dalších v Libyi zůstává do 4. března.

Dnes odletí rumunským letadlem Češka se dvěma dětmi a zájem o evakuaci mají další dvě Češky s dětmi. Na velvyslanectví zůstává pět lidí.

Čechům pomohli Ukrajinci

Ve čtvrtek dorazila domů přes Ukrajinu skupina čtyř Čechů. Roman Urban, Martin Julina, Vlastimil Gurica a Jan Petrůj cestovali přes Kyjev. V Tripolisu pracovali na stavbě fotbalového stadionu. Podle nich bylo nejtěžší dostat se do letadla přes davy lidí, kteří chtějí zmizet z Libye. "Provedli nás Ukrajinci, na letišti udělali koridor, kudy se chodilo k speciálnímu letadlu," popsal Právu přesun ze země zmítané chaosem Martin Julina.

V Libyi je podle odhadů stále asi 3600 občanů zemí Evropské unie. Podle agentur jsou v evakuaci nejúspěšnější Čína a Turecko, které své občany odvážejí na lodích. Evropané a Severoameričané se snaží ze země dostat hlavně letadly.

Obama zvažuje nasazení vojska

Americký prezident Barack Obama  jednal v noci na dnešek o rychlých krocích k ukončení libyjské krize se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym, britským premiérem Davidem Cameronem a šéfem italského kabinetu Silviem Berlusconim. Washington přitom podle Bílého domu nevylučuje žádnou možnost k zastavení tamního krveprolití, včetně sankcí a vojenské operace. Vyslání sil umožňuje Charta OSN, uvedla i organizace SOS Racisme.

cocococo ( 26. února 2011 02:08 )

Nekde byla zprava o tom ,ze tito 4 zamesnanci ceskeho podniku ,nebili vzati na palubu Nemeckeho letounu(EU).Byli odmitnuti.Letoun pro 400 lidi ale odletel s pouze 100 lidi na palube.Jak to bude ZAMINI resit?Zase mel Klaus pravdu.

husqarnowicz ( 25. února 2011 18:43 )

I takové země jako Ukrajina své občany z Libye evakuují,jen ČR nic. Velvyslanectví ČR v Tripolisu podle dostupných informací nehnulo pro naše občany prstem,asi mají jiné,důležitější starosti.Ale třeba jen nejsem dobře informován,proto bych se rád mýlil. Ukrajinci,zasluhujete od nás poděkování, ale s vašimi lidmi se u nás bohužel sotva začne kvůli tomu lépe zacházet..

Zobrazit celou diskusi