Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Ti všichni kopou za bilionáře Kaddáfího

Autor: ČTK, ap - 
26. února 2011
07:08

Diktátor Muammar Kaddáfí patří k nejbohatším mužům světa. Jeho majetek se odhaduje až na 2,7 bilionu Kč. Vlastní syn od něho utekl k povstalcům, občané Libye táhnou na hlavní město, on se však odmítá vzdát. Opevnil se v Tripolisu a hrozí vyhlazením nepřátel. není divu, přijít může kromě opojného pocitu moci i o ranec, který by mu záviděli i největší čeští boháči.

Majetek rodiny libyjského vůdce Muammara Kaddáfího odhaduje opozice na 80 až 150 miliard dolarů (až 2,7 bilionu korun). Přesné údaje ale podle agentury DPA neexistují, protože v tomto autoritářském státě bylo velmi nebezpečné o finančních machinacích Kaddáfího klanu mluvit.

Libye: Soukromý podnik Kaddáfího rodiny


Zajímavý náhled do těchto obchodů poskytly depeše americké ambasády v Tripolisu, které nedávno zveřejnil internetový server WikiLeaks. Podle těchto dokumentů má diktátorova rodina podíly v ropném průmyslu, telekomunikacích, stavebnictví, hotelích nebo médiích a zisky mu plynou také z prodeje spotřebního zboží.


Někteří z Kaddáfího synů se prý příležitostně a bez otcova vědomí s padělanými žádostmi hlásili u šéfa státní ropné společnosti o miliony, aby si vylepšili osobní rozpočty.

Podíl na Nedvědově Juventusu

Kaddáfí má strach, že o většinu svého majetku přijde. Oficiálně je sice téměř vše majetkem Libyjského státu, ale šílený diktátor vždy v praxi řídil představou "Stát jsem já."

Rozsáhlé majetky vlastní i v zahraničí. Celkem se odhaduje, že má mimo Libyi majetek v hodnotě 60 miliard dolarů (až jeden bilion Kč). Libyjské instituce tak vlastní podíl 7,5 procenta v UniCredit bance, podíl na prestižním deníku Financial Times. Libyjci také vlastní ze 7,5 procent fotbalový klub Juventus Turín, jeden z nejslavnějších v Itálii.

Spor o Coca Colu

Syn Sajf Islám zřejmě vlastní luxusní nemovitost v Londýně. V centru britské metropole patří prominentní libyjské rodině údajně také nákupní středisko.

Další potomci Kaddáfího také nejsou žádní chudáci. Mezi bratry Mutasimem Bilálem, Saadím a Muhammadem se ale podle DPA vyskytla rozepře kvůli licenci známé nápojové firmy Coca-Cola.

jakub-moravec ( 28. února 2011 22:04 )

Ale ti naši Boháči jsou pořád ještě v žite! A co s tím uděláme? Tady nahoře ten článek říká, že všichni kopou za bilionáře Kaddáfího, My bychom měli kopat naše boháče ne ZA, ale DO jejich zadků!!!!! Jinak řečeno do prde..!!!

cocococo ( 26. února 2011 07:42 )

Jak to rikal "Vrchni ,prchni".Byl v zite.Kadaffi byl celej zivot v "zite",postaral se o to,a ted mozna ani nebude lezet pod tim zitem.

cocococo ( 26. února 2011 07:39 )

Zjistite jak jsou v Cechach vasi bohaci bohati,myslite tim politiky,ze ano?Tak to je jednoduchy jako facka.Vybavte se tezkymi zbranemi a obrovskym ,velice nas-ranym davem lidi,kteri se nijak zvlast neboji nejake represe od vladnoucich "bohacu", a muzete vyrazit.Nejakymy soudy a dokazovanim nic nezjistite.Ale to uz takovou zkusenost za 20 let novych Cech uz mate ,ne?

jakub-moravec ( 26. února 2011 07:26 )

Když už přesně víme kolik má peněz Libyjský vůdce, při této příležitosti bychom také rádi věděli kolik mají "našetřeno" naší boháči v České republice.

Zobrazit celou diskusi