Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Filipíny: Únosce zabil sedm lidí

Autor: hto, ČTK - 
23. srpna 2010
19:37

Pondělní únos autobusu v centru filipínské metropole Manily skončil krvavou řežbou. Propuštěný filipínský policista unesl vozidlo s 25 lidmi a sedm z rukojmích postřílel. Jeho samotného zastřelil až policejní ostřelovač.

Pětapadesátiletý propuštěný policista Rolando Mendoza si chtěl svým činem vynutit návrat k policii. Ozbrojil se útočnou puškou, unesl vozidlo s 25 lidmi, zabil sedm rukojmí, jeho samotného zastřelil policejní ostřelovač. Osmnáct rukojmí, především turistů z Hongkongu, incident přežilo, dva z nich jsou ale v kritickém stavu na jednotkách intenzivní péče v manilských nemocnicích.

Z policisty únoscem

Po vyjednávání s policisty postupně propustil devět rukojmí. Později ještě oknem utekl řidič autobusu, který reportérům řekl, že ve vozidle je několik mrtvých zajatců.

Policisté autobus s 15 rukojmími obklíčili a pokusili se proniknout dovnitř zadními dveřmi. Únosce ale začal střílet a jednoho ze zasahujících policistů zranil, jednotka proto autobus zase opustila. Později policisté kladivem roztloukli okna autobusu a vhodili jimi dovnitř ohlušující granáty a dýmovnice. Mendoza před dýmem ustoupil do přední části vozu, kde ho střelou do hlavy zabil policejní ostřelovač. Policisté poté vtrhli do autobusu a vyprostili z něj přeživší rukojmí i těla obětí.

Mendoza si únosem chtěl vynutit svůj návrat do řad policie, odkud byl propuštěn kvůli údajné kriminální činnosti. "Jeho problém je, že byl nespravedlivě vyřazen ze služby. Nekonal se řádný proces, nebylo žádné slyšení, žádná obžaloba," řekl novinářům únoscův bratr Gregorio, který je vysokým policejním důstojníkem a s Mendozou během dne také mluvil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi