Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Třiatřicet horníků přežilo v dole 17 dnů!

Příbuzní horníků oslavují informaci, že zavalení muži jsou v pořádku...
Příbuzní horníků oslavují informaci, že zavalení muži jsou v pořádku...  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, jos - 
23. srpna 2010
07:11

Všech 33 horníků zavalených 17 dní v severochilském dole na měď a zlato je naživu. Ozvali se, že jsou v pořádku. Dostat je na světlo ale bude ještě nějaký čas trvat.

Dostat muže na povrch bude podle záchranářů trvat zřejmě až tři měsíce. Další horníci uvedli, že slyšeli hlasité bušení, když se s jednou ze sond provrtali do zavaleného dolu do hloubky 688 metrů, a to do místa, kam se podle jejich předpokladu mohli jejich kolegové uchýlit. Když sondu vytáhli, byl na ní připevněn kus papíru, na němž bylo napsáno červenými písmeny: Všech nás 33 je v pořádku.

Příbuzní horníků, kteří se po neštěstí utábořili kolem dolu, přivítali šťastnou zprávu nadšenými výkřiky a radostí se navzájem objímali. "Nikdy jsem neztratili víru. Věděli jsme, že jsou tam a budou zachráněni," řekl jeden z nich.

Mají vodu i vzduch

Záchranáři uvedli, že vyhloubení nového tunelu, kterým se budou chtít dostat k zavaleným havířům, bude trvat nejméně 120 dní. Hlavní přístupovou cestu totiž zavalila padající skála, později se provalila i šachta na přívod vzduchu, kterou se záchranáři krátce po neštěstí k horníkům přiblížili.

V hloubce dolu jsou zásoby vody a ventilační šachty, které pomohou havířům přežít. Do dolu bude spuštěna kamera a také mikrofony, které pomohou udržovat kontakt s horníky. Příčina neštěstí, které se stalo 5. srpna, se stále vyšetřuje.

verasum ( 24. srpna 2010 09:07 )

Držím jim palce, ale je to šílené, vždyť i posádka kosmických lodí je na tom lépe, kdy jsou trénovaní roky na extrémní prostředí, ve stresu a v uzavřeném prostředí... Toto je 100x horší.Přeji jim ať jsou při nich všichni svatí!!

susanah ( 23. srpna 2010 23:22 )

jak tam 3-4 měsíce vydrží, je to šílené. Že přežili, to jim snad dá sílu to vydržet. Bůh jim pomáhej, ať se to podaří.

Zobrazit celou diskusi