Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Požáry zasáhly radioaktivní oblasti po Černobylu!

Při požáru radioaktivitou zamořeného lesa se mohou nebezpečné látky uvolňovat i do ovzduší.
Při požáru radioaktivitou zamořeného lesa se mohou nebezpečné látky uvolňovat i do ovzduší.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
11. srpna 2010
15:21

Ruské úřady poprvé oficiálně připustily, že lesní požáry v Rusku zasáhly i skoro 4000 hektarů oblasti postižené radioaktivním spadem po havárii v Černobylu v roce 1986. Podle ekologů se radioaktivní částice mohou během požáru dostat do ovzduší.

"Podle radiačního monitoringu byly na území Ruské federace znečištěném nestabilními nuklidy podléhajícími radioaktivní přeměně zaregistrovány od letošního června požáry na ploše 3900 hektarů," uvedly ruské úřady.

Při požáru se mohou radioaktivní částice dostat do ovzduší, varoval ekolog Nikolaj Šmatkov z ruské pobočky Světového fondu na ochranu přírody. Ruský ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu už minulý týden na toto nebezpečí upozornil. Pokud oheň do takových oblastí pronikne, může se tu podle Šojgua radioaktivita mimořádně zvýšit.

Rakouský expert Gerhard Wotawa z vídeňského úřadu pro meteorologii a geodynamiku v úterý upozornil, že v Rusku jsou rozsáhlé plochy půdy ozářené kvůli jaderným testům či nehodám. V půdě se prý usadilo radioaktivní cesium, které do sebe s podzemní vodou vtáhly stromy. Tento prvek se uvolňuje při teplotách kolem 700 stupňů Celsia a hrozí tedy, že se začne uvolňovat právě při zuřících ruských požárech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi