Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Požáry v Rusku: V ohrožení je i jaderná elektrárna!

Autor: ČTK, rvs - 
3. srpna 2010
20:52

Do boje s požáry, které zachvátily rozlehlé oblasti centrálního Ruska, se už zapojily tisíce příslušníků ruské armády. Někde se ale požáry přesto vymkly kontrole. Oheň se šíří i na Ukrajině včetně hustě obydlených oblastí. Počet mrtvých v Rusku se zatím zastavil na 40, ale podle nepotvrzených zpráv zahynuli během úterka další dva lidé. Mimo jiné jsou v ohrožení dva jaderné objekty.

Oheň zasáhl i kolomenskou leteckou základnu asi 100 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, oznámila s odvoláním na ruskou generální prokuraturu agentura Reuters. Ruské ministerstvo obrany to dosud popíralo, dokonce tvrdilo, že taková základna vůbec neexistuje. Internetový portál Lifenews.ru tvrdí, že požár na základně řádil už 29. července a zničil na 200 letounů a vrtulníků za miliony dolarů.
Některé z devastujících požárů se vymkly kontrole, prohlásil dnes ruský ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu. Rostou obavy, že není dost hasičů.

V ohrožení jsou i jaderné objekty!

Mimo jiné jsou v ohrožení dva jaderné objekty u Nižního Novgorodu a Voroněže. Velení armády oznámilo, že před požáry byly zajištěny ruské strategické rakety a jejich odpalovací rampy. Kritická situace je ve Voroněži, kde hasiči zatím boj s ohněm prohrávají. Letadla shazují nad hořícími lesy stovky tun vody. V Nižegorodské oblasti východně od Moskvy se počet obětí podle neoficiálních zpráv zvýšil z 18 na 20.

Pomáhají i kosmonauti

S lokalizací požárů pomáhá i posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kde jsou tři ruští a tři američtí astronauti. Sledují hlavně odlehlé oblasti Ruska a podle stoupajícího dýmu informují pozemní středisko o nových ohniscích a směru větru.

V některých městech úřady vyzvaly obyvatele, aby v boji s ohněm využili i domovní hasicí přístroje. To je i případ Sarova, největšího ruského jaderného střediska několik set kilometrů východně od Moskvy. Jaderné centrum prý není přímo ohroženo, ale oheň zasáhl jeho okolí. V některých objektech závodu byla přesto zastavena práce.

V nebezpečí se ocitla i Novovoroněžská jaderná elektrárna. Podle ITAR-TASS je město Novovoroněž asi 100 kilometrů od ohněm obklíčené Voroněže "v komplikované situaci". I zde byla nasazena armáda.

Tito lidé přišli během pár minut o všechno Tito lidé přišli během pár minut o všechno | ČTK

Na Ukrajině vypuklo 330 lesních požárů

Lesní požáry se rychle šíří i na Ukrajině. Jen za posledních 24 hodin jich vypuklo přes 330, třetina z nich pak v hustě obydlených oblastech. V Kyjevské oblasti a na Krymu úřady zakázaly vstup do lesů. Teplota dnes na Ukrajině dosáhla 39 stupňů a v příštích dnech se má zvýšit až na 42.

Putin bude dohlížet na rekonstrukce

Ruský premiér Putin dnes oznámil, že bude osobně dohlížet a kontrolovat, jak pokračují práce na rekonstrukci domů, které na západě Ruska zničily požáry. Na každé důležité staveniště budou podle něj instalovány kamery, které budou průběh prací sledovat 24 hodin denně. "Kamery budou přenášet obrázek na tři místa - do sídla vlády, ke mně domů a na internetovou stránku vlády," oznámil Putin.

 

Obrázek z města Voroněž (500 km od Moskvy). Obrázek z města Voroněž (500 km od Moskvy). | ČTK

Lidé skupují potraviny

Moskevský rozhlas oznámil, že v některých částech Ruska vypukla nákupní horečka. Lidé po pytlích skupují mouku a pohanku, jejichž ceny šly nahoru až o 15 procent. Vývoz potravin za hranice některých oblastí je zakázán.

Meteorologové tvrdí, že dobrou polovinu evropské části Ruska zasáhnou v příštích dnech ještě vyšší teploty. V oblasti nejsilnějších požárů se má teplota do konce týdne vyšplhat na 43 i více stupňů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi