Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rusko v plamenech: Některé města připomínají apokalypsu.

Autor: ČTK, jos - 
1. srpna 2010
12:04

Evropskou i asijskou část Ruska zasáhly obrovské požáry. Hovoří se o desítkách mrtvých. Některé oblasti připomínají peklo.

Požáry se šíří nejen v evropské části Ruska, ale i na Dálném východě. Nejprudčeji se požáry rozšířily na Kamčatce, kde hoří 76.300 hektarů lesa. Plameny se přiblížily i jadernému středisku Sarov. Celkem na Dálném východě oheň poničil více než 153.000 hektarů lesů a skoro 360.000 hektarů dalších ploch.

Oheň rozhodně neslábne v centrálním Rusku, Povolží a na Urale, kde v uplynulých dnech zahynuly na tři desítky lidí a plameny zcela zničily téměř 1300 domů a vynutily si evakuaci tří tisícovek lidí. V sobotu požáry zuřily na ploše 120 000 hektarů.

Lidé hledají jídlo v popelu

Městečko Maslovka ležící na předměstí Voroněže asi 600 kilometrů jihovýchodně od Moskvy vypadá jako po apokalypse. Ještě kouřící trosky domů, mezi nimiž bezcílně bloumají zmatení a šokovaní obyvatelé. Oheň tady zničil prakticky všechny domy, napsala agentura AFP. "Shořelo to během minuty, měli jsme čas jen vynést ven děti," říká jedna z žen prohledávající trosky svého domu.

Podle místních lidí do Maslovky přišel oheň zcela nečekaně a téměř nepostřehnutelně a zachvátil domy dřív, než měli jejich obyvatelé čas jakkoli zareagovat. Stočtyřiačtyřicet domů městečka požár spálil; ušetřil jen pět budov, které jako by obtekl kolem. Zbytek je obrazem zkázy.

Putin slíbil pomoc

Lidé v popelu hledají, co mohlo zůstat nepoškozené, třeba konzervy nebo zavařeniny připravené na zimu. Místní úřady se zavázaly urychleně poskytnout 100 000 rublů (asi 63 000 korun) majitelům zničených domů a premiér Vladimir Putin je v sobotu ujistil, že jejich obydlí budou znovu postavena do konce října.

tatu ( 3. srpna 2010 23:56 )

Golfe 33,ty jsi jenom placenta a dítě tvoje matka vyhodila při porodu.Protože není možné,že to píše člověk. Chci říct člověk,který má mozek.O IQ nemlluvím.

golf33 ( 2. srpna 2010 14:20 )

Tak ať jim pomůže ta komunistická verbež. Čeští komunističtí vrazi už můžou začít prodávat veškeré své majetky a posílat jim pomoc. Nevím o tom, že by z Ruska nějaká pomoc přišla při povodních u nás. Rusáci vždy jen natahovali ruce a chlastali. Tak holt budou muset začít taky makat, pořád je živit svět nebude.

milo ( 2. srpna 2010 07:50 )

už je to tady....a nevyhnutelně se to blíží....

milo ( 2. srpna 2010 07:50 )

tak to by ses tam měl jet co nejdřív podívat....

gevi ( 1. srpna 2010 21:58 )

Největšího blba tam ale nemají. Kdyby byl člověk takový .... jako vy, přál by vám, aby vám taky shořela střecha nad hlavou .

Zobrazit celou diskusi